Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Må snu tap til vinnerlykke mot England

Det norske kvinnelandslaget i fotball har ikke vunnet over England på 13 år. De må ha vinnerlykke når de møter dem i kvartfinalen i fotball-VM.

– Jeg har sagt det hele tiden. Vi har ikke god statistikk mot England. Men slik Frankrike spilte onsdag, så tror jeg det er greit at vi møter England, sier Solveig Gulbrandsen til nyhetsbyrået NTB. Hun er en av fotballspillerne må Norges landslag for kvinner. Mandag møtes Norge og England i kvartfinalen i verdens-mesterskapet (VM) i fotball for kvinner. Norge er godt forberedt på det som venter dem, mener spiller Gulbrandsen.

– Vi har møtt dem stort sett i treningskamper. Vi vet forskjellen på nivået vårt i treningskamper og i mesterskap, sier hun.

Sist gang Norges fotballjenter vant over England, var i 2002. Men Norge har allerede forberedt seg godt til mandagens kamp. Torsdag øvde de på straffespark. Alle Norges utespillere skjøt straffe på slutten av treningen.

– Det er viktig å gjøre det så reelt som mulig, og følelsen av konkurranse må være med, sier kaptein Trine Rønning til NTB.

England var lenge motstanderen Norge «alltid» vant over. De 12 første gangene de møttes, vant Norge 11 ganger og spilte én kamp uavgjort. Så snudde det. England vant tre ganger på rad i 2005, 2008 og i 2009.

Gulbrandsen, Trine Rønning, Maren Mjelde og Isabell Herlovsen var med fra start i kampen i 2009, mens Elise Thorsnes ble byttet inn.

– Jeg husker det veldig godt. Vi ble feid av banen. Det var ingen god opplevelse, sier Rønning. Norge tapte 0-3 den gangen.

– Jeg hadde samme opplevelse, men det var i oppkjøringen til europa-mesterskapet (EM) det året. Vi prøvde en del nye ting som ikke slo heldig ut, sier Gulbrandsen.

Britiske Fara Williams satte inn to mål i den kampen. Hun er også med i VM nå. Og hun spiller bra.

De to siste kampene mot England har endt uavgjort. Marit Fiane Christensen skåret for Norge i 2010. Melissa Bjånesøy sørget for norsk mål i 2014.

– England er en vrien motstander, tøff i spillestilen. Får de tid og rom, så kan de se ut som laget Real Madrid de óg. Det er ingen kasteball, men en tøff motstander vi møter, sier Rønning.

Totalt har Norge 11 seirer, tre uavgjorte og tre tap mot England. Men fortsatt er Norge nesten perfekt i lagenes møter i europamesterskapet og VM-sammenheng.

Bare en gang tidligere har Norge spilt mot England i et sluttspill. Norge vant 2-0 mot England i gruppespillet i Karlstad på vei mot sin VM-tittel i 1995. Ellers har Norge møtt England åtte ganger i kvalifisering til EM og VM.

Siste norske seier mot England var i mars 2002. Da vant Norge 3-1. Siden har England gjort det best i møtene med Norge.

– Da vi møtte dem i fjor, var det en velspilt kamp. Vi kunne like godt vunnet. Vi har god kontroll på dem og vet hva de holder på med. Det er det viktigste, sier Trine Rønning.

De norske fotballjentene vant over Thailand og Elfenbenskysten i gruppespillet i VM. De spilte uavgjort mot Tyskland. Tyskland ble nummer en i gruppa, mens Norge gikk videre som nummer to.