Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mangel på tiltak mot smitte gjør at Norge dropper VM

Norges beste får ikke delta i EM, VM eller verdenscupen i terrengsykling. Årsaken er det de mener er for få tiltak mot smitte med korona.

Norges Cykleforbund har bestemt seg. De sier at landslaget i terrengsykling må bli hjemme. Vinnerne fra norges-mesterskapet for to uker siden får ingen mulighet til å vise hva de kan få til med de beste i Europa og verden.

Norge skal ikke være med i europa-mesterskapet (EM) eller verdens-mesterskapet (VM). Årsaken er blant annet få eller for dårlige tiltak for å hindre smitte med korona. Det gjelder også for verdenscupen i oktober.

– Det er en brutal beslutning. Den har sittet veldig langt inne. Dette er utøvere som har gått glipp av veldig mye denne sesongen. Det har vært unntakstilstand fra start, sier Eddy Knudsen Storsæter til nyhetsbyrået NTB. Han er sjef for landslaget.

Forbundet har vurdert hvor mye smitten sprer seg i landene der det skulle bli syklet. De har også sett på hva som blir gjort for å hindre smitte. De sier det er for dårlige tiltak for å hindre smitte i Tsjekkia. De har kritikk til flere enn de som skal lage rittene. De er også kritiske til jobben som er gjort av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

– Vi har fått informasjon fra både de som skal lage rittene og UCI. Men den har kommet sent, og vi mener det mangler mye informasjon. Vi velger ikke å delta. En av årsakene er at det folk skal få bestemme selv om de skal bli testet. Det gjør at det er umulig å vite hvilke utøvere som er testet og ikke, skriver sykkelforbundet på sine nettsider.

Forbundet reagerer på at det er ulike regler. De vil at UCI skal følge opp ritt på samme måte.

– I ritt på landevei er det svært strenge regler. Det er det motsatt av det som er av tiltak for ritt med terrengsykkel. Vi har flere ganger spurt om å få det vi trenger av informasjon. Det må vi ha for å være sikre på at våre utøvere og støtteapparat kan delta på en trygg måte, skriver de.

Storsæter sier til at det er flere som har spurt om tiltakene for å hindre smitte. Det har vært etterlyst i lengre tid.

– De startet med UCI-løp i juli. Da spurte et av de største lagene regler for smittevern. Løpet var i Tsjekkia. Der var det ikke tiltak for smittevern i det hele tatt, sier Storsæter. Han sier at sikkerheten alltid er det viktigste for dem.

NTB har gitt UCI en mulighet til å svare på kritikken. Men UCI har foreløpig ikke svart.