Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Motstand mot ny superliga

12 europeiske fotball-klubber har laget en ny superliga. Det er det mange som er kritiske til.

12 av Europas største fotballklubber bryter med det europeiske fotballforbundet Uefa. De lager sin egen superliga. Det ble bekreftet natt til mandag. 

Seks engelske, tre spanske og tre italienske klubber er med i den nye ligaen. I England gjelder det Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United og Tottenham. Atlético Madrid, Barcelona og Real Madrid fra Spania. Fra Italia er det Inter, Juventus og Milan. Tre klubber er enda ikke bekreftet. 

Det er planlagt at 20 klubber skal spille i ligaen. Kampene skal gå midt i uka. Det er for at de ikke skal spilles samtidig som nasjonale seriekamper. 

Klubbene styrer ligaen selv. Ligaen er ikke en del av et fotball-forbund. Men klubbene er medlem av Den europeiske klubbforeningen (ECA). 

Florentino Pérez er formann i den nye Super League. Han er president i Real Madrid. Han sier at den nye ligaen vil hjelpe fotballen og de som heier på den. 

– Vi skal hjelpe fotballen på alle nivåer og løfte den til sin rette plass i verden. Fotball er den eneste globale idretten, med flere enn fire milliarder tilhengere. Som store klubber har vi et ansvar for å møte deres ønsker, sier Peréz. 

På den nye Super League-nettsiden står det at de starter turneringen så fort som mulig. Det står også at de vil diskutere med Uefa og Fifa om et samarbeid. 

Det kan bli vanskelig. Både ECA, Uefa og fotball-myndighetene i klubbenes hjemland er imot superligaen. De truer med å stenge klubbene ute fra både nasjonale og internasjonale turneringer. Spillerne kan også bli nektet å spille på sine landslag. 

Superligaen har fått mye kritikk. Også Norges fotball-forbund (NFF) har reagert. 

– Jeg er utrolig skuffet. Det er et brudd på solidaritet, sier NFF-president Terje Svendsen til nyhetsbyrået NTB. 

Han er glad for at Uefa og fotball-myndigheten møter den nye ligaen med straffer. Han tror også at det vil komme enda flere reaksjoner fremover.