Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mye bråk om fotballbok

Ei bok forteller om flere skandaler i fotball-Norge. Nå får Knut Høibraaten bråk for boka han har skrevet.

Knut Høibraaten har skrevet boka «Fotballagenten – Røverhistorier fra Fotball-Norge». Den ble gitt ut fredag. Høibraaten jobbet i seks år som fotballagent. Han har vært med på flere salg av spillere. Det gjelder både i norsk og internasjonal fotball.

Nå er det bråk rundt boka. Høibraaten påstår blant annet at Yngve Hallén har tatt imot ulovlige penger. Det skal ha skjedd da Hallén var daglig leder i klubben Sogndal. Hallén fikk penger da Piotr Leciejewski kom til Sogndal fra polsk fotball i 2008, påstår Høibraaten. Leciejewski er i dag målvakt for laget Brann.

Hallén er i dag president i Norges Fotballforbund (NFF). Han er sint over beskyldningene. Han truer med å ta saken til retten.

– Anklagene har overhodet ikke rot i virkeligheten. Jeg skal finne meg i mye rart, men dette finner jeg meg ikke i, sier Hallén til avisa VG.

Han krever at forlaget endrer boka. Det er Kagge forlag som gir den ut. Forlaget har allerede fått varsel om at saken kan komme i retten. Det sier Jon Wessel-Aas til Nettavisen. Wessel-Aas er advokaten til Hallén.

LES MER HER: Kalte Rooney for «ikke slank»

Ifølge Høibraaten fikk også sportsdirektøren Trond Fylling i Sogndal ulovlige penger. De to skal ha krevd 5.000 euro hver for overgangen til polakken. Det er omtrent 40.000 kroner.

Historien blir bekreftet av den polske fotball-agenten Marcin Hakman. Han skrev en epost til forfatteren 12. november 2013. Her skriver han:

– Knut: Angående Sogndal og penger under bordet. Jeg håper du ikke forteller til Sogndal. Det var lenge siden, og jeg vil ikke skape problemer. Men til din opplysning var det rundt 5000 euro.

LES MER HER: Kjøpte fotballspiller for spillpremie

Trond Fylling er også sint. Han sier det stemmer at han fikk penger. Men det var ikke ulovlig, sier han. Fylling blir kalt «sportsdirektør» i boka. Men han sier at han ikke var ansatt i Sogndal da overgangen til Piotr Leciejewski skjedde.

– Jeg var ikke sportslig leder i Sogndal på den tiden. Men jeg gjorde en jobb for klubben. Jeg var ikke agent selv. Men jeg jobbet med forskjellige agenter. Vi var to stykker som fikk penger for overgangen til Piotr. Jeg husker ikke hva beløpet var, men jeg har en faktura med beløpet på, sier han.

Fylling er også sint for at Hallén blir anklaget.

– Det er veldig useriøst, beklagelig og ondskapsfullt., sier Fylling til VG.

LES MER HER: 15-åringen tilbake på landslaget

Boka inneholder flere påstander om juks og snarveier i norsk fotball. Blant annet skriver Høibraaten at han er «100 prosent sikker» på en kamp ble fikset. Det skjedde i 2006. Kampen var i 1. divisjon mellom Moss og Aalesund. Den endte 0-5.

Nå sier Norges Fotballforbund (NFF) at de vil ha et møte med Høibraaten.

– NFF ber om all informasjon han har i saken, skriver NFF i en pressemelding.

De skriver at de ser alvorlig på anklagene om kampfiksing. De vil kontakte Moss og Aalesund. NFF sier de allerede har kontaktet dommeren fra kampen. De har også sett på videobilder fra kampen.