Sport

– Norske blodverdier var normale

Norges Skiforbund viser fram dopingtester av norske langrennsløpere. Blodverdiene var ikke unormale på 1990-tallet, sier de.

TESTER: Norges Skiforbund viste onsdag fram prøver av norske skiløpere tatt på 1990-tallet. Fra venstre skipresident Erik Røste, idrettsfysiolog Erlend Hem, lege, Richard Olaussen og lege Ola Rønsen.
Publisert Sist oppdatert

I februar viste den svenske kanalen SVT et program om langrenn på 1990-tallet. Der viste de fram tester av blodet til langrennsløpere. Testene skulle vise at skiløperne kan ha dopet seg. Blant dem som hadde mistenkelig blod ifølge SVT, var Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass.

Onsdag holdt Norges Skiforbund et treff for media. Der fortalte de om undersøkelser de selv har gjort. De viste også fram blodtester tatt av norske skiløpere.

– Det er ingenting som viser unormale eller kunstige nivåer på norske løpere, sa skipresident Erik Røste.

Tallene er fra 1989 til 2002. Det er gjort 408 målinger av menn og 277 målinger av kvinner. Prøvene til både Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass var normale, sier Skiforbundet. Men de er tatt utenfor skisesongen, i juni og november, skriver vg.no.

– Vi har ikke hatt laboratorie-tester og instrumenter med oss på mesterskap og verdenscuprenn av helt forklarlige og naturlige årsaker, sa Ola Rønsen. Han er lege for olympiske utøvere.

LES MER HER: Raser mot dopingprogram

Testene i SVTs program viste at flere løpere hadde høye verdier av hemoglobin i blodet. Hemoglobin er en del av de røde blodcellene. Det er et viktig stoff for å binde oksygen i kroppen. Det går an å få bedre verdier enten ved å ta dopingstoffet EPO, eller ved å trene i høyden og sitte i kunstige høydehus.

Lege Ola Rønsen sa at nordmennenes verdier var helt normale.

– Verdiene hos norske herre- og dameløpere på 1990-tallet har vært stabile. De har et gjennomsnitt som er helt normalt. Det er rundt 15 for herrer og rundt 14 for damer, sa Rønsen.

Han sa at noen løpere hadde så høyt nivå som 16 og 17. Men Rønsen mener det går an uten å ha dopet seg.

Andre leger har sagt at de ikke tror verdiene på 1990-tallet kan ha blitt så høye uten at det er brukt doping. På 1990-tallet steg gjennomsnitts-verdiene for løperne mye. Da det kom tester mot EPO, gikk tallene ned.

I dag er det slik at løperne ikke får starte hvis blodverdien er for høy. Grensen er 17 for menn og 16 for kvinner.