Bilde 1 av 3

Norske Grete overrasket alle

Søndag er det klart for New York Marathon. For 40 år siden vant en ukjent, norsk dame med musefletter.

Grete Waitz var rask på mellomlange distanser. Men den unge løperen hadde aldri deltatt i et maraton-løp. Hennes trener og ektemann Jack Waitz overbeviste henne til å prøve. Hun meldte seg på New York Marathon i 1978.

Arrangøren visste ikke hvem hun var. Men Grete Waitz fikk lov til å stille til start i førte rekke. Meningen var at hun skulle få andre kvinnelige løpere som ville sette verdens-rekord, til å løpe raskere.

Kameraene fulgte bare de mannlige løperne. Imens suste den norske læreren med musefletter forbi de kvinnelige favorittene. Hun løp i mål på tiden 2:32:29.8. Det var ny verdens-rekord og hele ti minutter raskere enn andreplassen, skriver magasinet Runner's World.

Til sammen vant hun New York Marathon hele ni ganger. I 2011 døde hun etter en lang kamp mot sykdommen kreft. Hun ble 57 år gammel.

Søndag skal over 50.000 mennesker gjøre som henne. De stiller til start i verdens største maraton. 40 år etter at ukjente Grete satte verdens-rekord.

Løpet er blitt så populært at du ikke bare kan melde deg på uten videre. De som får plass, har vist at de kan løpe fort nok. Eller de har kjøpt billett ved å gi penger til en veldedig organisasjon. Noen plasser er også tilgjengelige gjennom egne reisebyråer.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia, Norges olympiske museum.