Sport

Norske racer-historier

Visste du at Norge har kjente kjørere i motorsporten Formel 1? Nå er historien om dem samlet mellom to permer.

Atle Gulbrandsen er motorsport-ekspert. Han har gravd fram ukjente og glemte norske Formel 1-historier.
Resultatet er blitt et lite «leksikon». Det kommer 60 år etter at fartseventyret startet. «Grand Prix – historien om formel 1» heter boka om Formel 1.
– Visste du at Ayrton Senna hadde en norsk kamerat på teamet sitt? Eller at Norge står oppført i den offisielle statistikken som arrangør av tre Grand Prix-løp på 1930-tallet? spør Gulbrandsen.

Han jobber selv i Viasat. Men han har stor interesse for motorsport. Han vet alt om hvem, hva, hvor, når og hvordan om norsk Formel 1. Spesielt etter å ha samarbeidet med Morten Malmø. Han er Formel 1-entusiast og forlagssjef.

– Vi lette og lette for å finne spennende historier som knytter Norge til formel 1. Og vi greide det. Vi skriver om norske sjåfører, «nesten-sjåfører», løp og historier. Mye er glemt av de fleste i dag. Men boken handler ikke bare om nordmenn. Vi har med historien om bilsporten, formel 1-VM, bilene, førerne og skandalene, sier Gulbrandsen til nyhetsbyrået NTB.

Morten Malmø har fulgt Formel 1 i mange tiår. Det er verdens farligste sport. I 1970 sendte han ut brev med flere spørsmål til førerne. En av dem var Ronnie Peterson. Han var en legende i Formel 1. Han døde bare 34 år gammel. Han var i en ulykke i 1978.
– Det siste spørsmålet i skjemaet var «Er Formel 1 en farlig sport?». Svaret Peterson ga var «Om man har uflaks». Og det kan man vel si at stemte, sier Gulbransen.

Årets formel 1 starter i Bahrain kommende søndag. Gulbrandsen skal kommentere billøpene. I år deltar blant annet legenden Michael Schumacher igjen.
– Hvem vinner VM 2010?
– Jeg si det blir en kamp mellom Fernando Alonso fra Ferrari-teamet og Sebastian Vettel fra Red Bull. Det viser testene så langt, sier han.
Men Gulbransen tror ikke at Michael Schumacher vil vinne.
– Han er ikke blant de største favorittene. Men jeg vil likevel ikke bli overrasket om han tar tittelen i verdens-mesterskapet (VM). Men det minner litt om syklisten Lance Armstrong: Alt er ikke nødvendigvis som det en gang var.
Han tror ellers at teamene Ferrari, Red Bull, McLaren og Mercedes blir de viktigste i årets Formel 1. Han tror det nye laget fra Spania vil slite mest. Det heter Hispania RT.
Gulbrandsen har ett løp som han synes er det råeste.
– Monacos Grand Prix er i en egen klasse. Ellers liker jeg baneløpet SPA i Belgia.
Nye regler vil også gjøre Formel 1 mer spennende i år.
– Det er ikke lov å fylle bensin i depotstoppene. Og poengsystemet er nytt, sier han.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå