Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Northug: – Tar straffen jeg fortjener

Skistjernen Petter Northug sier at han er lei seg for fyllekjøringen. Han tar straffen sin. – Jeg har sviktet de som ser opp til meg, sier han.

Skistjernen Petter Northug ble torsdag dømt til 50 dagers fengsel. Han krasjet bilen etter å ha drukket alkohol 4. mai. Northug må også betale en bot på 185.000 kroner. Skistjernen sier at han er lei seg for det han gjorde.

– Det har vært en tung dag. Jeg ble minnet på de tankeløse handlingene jeg gjorde. Det har vært noen svarte dager de siste månedene. Jeg beklager igjen det som skjedde. Jeg har sviktet mine nærmeste. Jeg har sviktet dem som har tillit til meg og jeg har sviktet de som ser opp til meg, sa Northug etter rettssaken.

LES MER HER: Northug dømt til 50 dagers fengsel

Skiløperen sa at han kommer til å ta med seg dette resten av livet. Han kommer til å skamme seg over fyllekjøringen.

– Jeg tar den straffen jeg fortjener og tenker på framtiden, sa han, ifølge nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Avgjørende dag for Northug

Northug innrømmet i retten seks lovbrudd. Han kjørte med promille, kjørte for fort og forlot kameraten i bilen. I tre avhør løy han til politiet om hvem som kjørte bilen. Northug hevdet at det var kameraten. Skiløperen mister førerkortet «for alltid». Det vil egentlig si for fem år.

Advokat Harald Stabell mener straffen er ganske lik andre saker om fyllekjøring. Han mener at Northug kan søke om å sone med fotlenke. Da slipper han å sitte i fengsel. Men fotlenken tillater ikke reiser til utlandet. Derfor bør Northug søke om å sone først etter skisesongen er ferdig, mener Stabell.

LES MER HER: Northug tiltalt for fyllekjøring

Det er ikke klart ennå når og hvordan straffen skal sones. Det bestemmer Kriminal-omsorgen.

Matvarekjeden Coop er den største sponsoren til Northug. De ville ikke si noe om dommen torsdag.

Norges Skiforbund sier at det skiløperen gjorde, ikke følger idrettens og skiforbundets verdier. De sier at Northug selv har beklaget og tatt avstand fra det han gjorde. Siden det skjedde utenom sesong, trening og konkurranse, klages ikke saken inn for idrettens domstol. Northug sto også utenfor landslaget da. Dermed kan skistjernen konkurrere for Norge kommende sesong.