Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Northug vil vinne i Holmenkollen

Skiløper Petter Northug blir i stadig bedre form. På lørdag er han klar for en tøff femmil på ski i Holmenkollen.

Det har nesten blitt tradisjon at Petter Northug er i god form i februar. Han spår en knalltøff, klassisk femmil i fellesstart i Holmenkollen på lørdag.

Der starter også en sulten Martin Johnsrud Sundby. Han har aldri har vunnet en femmil Holmenkollen. Sundby er favoritt, men Northug har stigende form. Onsdag tok han sin første verdenscup-seier på lang tid. Det var i klassiske sprint i Drammen.

For Petter Northug er femmila i Holmenkollen viktig. Han vant verdensmesterskapet (VM) på den distansen der i 2011. Han vant også prøve-VM på femmil der i 2010.

– Femmila er viktig. Jeg er litt overrasket over at jeg er såpass sprek i en sprint i dag. Jeg har bare trent mot femmila. Å trene mot den betyr masse klassisk-trening og staketrening. Jeg får sikkert en del betalt for det her. Etter norgesmesterskapet (NM) har jeg forsøkt å få overskudd i to dager. Det er også planen inn mot femmila.

– Du er ikke redd for å ha ødelagt noe med å stille opp i sprinten?

– Nei, jeg er heller redd for at jeg har ødelagt et par konkurrenter.

Northug mener også at han fikk et ganske behagelig NM i Tromsø. Der ble det gull i skiathlon og bronse på stafetten med Strindheim.

– Jeg fikk en behagelig tremil lørdag som ikke kostet så mye. Jeg fikk en lett seier der, og det var viktig. Da kostet ikke helga så mye.

Northug er forberedt på en tøff test i Oslo. Skiløperne skal gå seks runder på 8,7 kilometer.

– Vi får se hvem som har forberedt seg best og er sterkest. Det blir avgjort på de to siste rundene. Da blir det et helvete. Det blir satt fart. Utfordringen blir å finne gode ski på lørdag når det går fra minus- til plussgrader. Det er vanskelig. Det kan bli avgjørende, men det viser seg ofte at de beste er best i slike situasjoner også.

– Hva er det som er så spesielt med femmila i Holmenkollen?

– Den var mer behagelig da vi gikk runder på 16,7 kilometer. Da ble det lett terreng fra Frognerseteren og langt inne i skogen. Nå går det rett ned og på'n igjen med nye stigninger. Den 8,7-kilometeren er knallhard rett og slett. Og den skal vi gå seks runder i. Jeg gleder meg, men jeg vet hva som venter meg.

– Er det mulig å stake sisterunden, men gå med festesmørning de fem første?

– Jeg tror én løper kan gjøre det, og det vet vi hvem er. Men jeg tror at for de andre så er det mer enn nok å få oksygen ned gjennom halsen.

For ordens skyld, den «vi» vet hvem er, er selvsagt Martin Johnsrud Sundby.

LES OGSÅ: Trygg på at Sundby gir alt