Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ny dokumentar avslører doping

I dag (onsdag) vises en ny dokumentar. Der blir tre norske skiløpere mistenkte for doping.

Det er den svenske kanalen SVT som viser dokumentaren onsdag. I den blir tre norske skiløpere mistenkt for doping, skriver nettstedet ABC Nyheter.

Dokumentaren forteller også at 16 norske langrennsløpere har hatt unormale blodverdier. Høye blodverdier kan bety at noen har jukset med bruk av doping. Det samme blir sagt om 13 russiske, to svenske og én finsk skiløper.

– Skiforbundet vil ikke kommentere prøver eller tester vi ikke har noen kunnskap om. Alt vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys, sier Espen Graff til nettstedet. Han er kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund.

I helgen kom flere anklager om dopingjuks i langrennssporten. Sveriges Television (SVT) har sammen med flere medier jobbet med saken. Medaljevinnerne i langrenn fra 2001 til 2010 skal ha blodverdier som tyder på juks. Det gjelder nesten en tredel av dem som vant medalje i De olympiske leker (OL) og verdensmesterskap (VM).

70 prosent av alle norske OL-medaljer siden 1992 er vunnet av løpere som tar astmamedisin. Tallet for svenskene ligger på 50 prosent, viser gjennomgangen i dokumentaren.

James Stray-Gundersen har jobbet i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Han sier mange av blodprøvene har uvanlige eller svært uvanlige resultater.

– Det gir en indikasjon på mulig doping i langrennssporten, sier Stray-Gundersen.

Graff er uenig i påstandene. Han viser til rapporten til en gruppe som undersøkte norsk langrenn.

– Utvalget gikk grundig gjennom medisinen som ble brukt i norsk langrenn i fjor. Norges Skiforbund er glad for at juksere blir avslørt. Utfordringen er at også uskyldige løpere blir mistenkeliggjort, sier han.

Dokumentaren sendes på SVT onsdag kl. 20.00.