Sport

– OL i Japan blir de varmeste lekene noensinne

Norske stjerner fikk høre hva de må frykte under OL i Japan i 2020.

24. juli 2020 starter De olympiske leker (OL) i Tokyo i Japan. Mandag fikk norske OL-håp høre om den fryktede varmen.

Det kommer trolig til å være langt over 30 varmegrader. Det gjelder for store deler av dagene. Noen få øvelser flyttes trolig fra Tokyo og lenger nord i Japan.

Det er også foreslått å strø kunstsnø over tilskuerne.

Mandag var det stor samling på Ullevaal stadion i Oslo. Nesten 300 personer var der. Det var både idrettsutøvere og idrettsledere som er aktuelle for OL og Paralympics neste år.

– Den store forskjellen i varmen er fuktigheten. Den er annerledes i Tokyo enn i Europa. Fukt og varme sammen er svært krevende. Lekene blir de varmeste noensinne, sa Ida Svendsen.

Hun er fagkonsulent i Olympiatoppen.

– Det er risiko for heteslag hvis dere ikke har vent dere til klimaet, sier hun.

Norske utøvere har vært i Tokyo og øvd. Flere andre tilgang er satt i gang i Norge. Blant annet kommer roerne til å øve ri et «drivhustelt» før OL.

Det er også bygget et «klimarom» på Olympiatoppen. Det skal hjelpe idrettsutøverne å venne seg til klimaet før de reiser.

– Heteslag er den største risikoen for helsa under Tokyo-OL, sa Kimiyuki Nagashima tidligere i høst. Legen snakket med nyhetsbyrået AFP.

I tillegg til varmen må utøverne «snu døgnet». Det er sju timers tidsforskjell mellom Norge og Japan om sommeren.

Omtrent 93.000 mennesker måtte få hjelp i Japan i fjor sommer. De måtte få akutt helsehjelp på grunn av varmen. 159 av dem døde. De fleste ble dårlige i den tiden da OL skal arrangeres.

OL er fra 24. juli til 9. august. Paralympics er fra 25. august til 6. september.

Siste utgave

På forsiden nå