Sport

Over ti FIFA-sjefer pågrepet

Flere viktige personer i Det internasjonale fotball-forbundet (FIFA) er blitt pågrepet. De ble arrestert på et hotell i Sveits, skriver avisa New York Times.

Sveitsiske myndigheter satte i gang en aksjon på luksushotellet Baur Au Lac onsdag morgen. Flere viktige personer i Det internasjonale fotball-forbundet (FIFA) skal ha blitt pågrepet. Det skriver den amerikanske avisa New York Times.

Aksjonen skal ha skjedd etter at USA ba om det. Amerikanerne ønsker at de pågrepne blir utlevert.

Flere politimenn kledd i vanlige klær deltok i aksjonen.

Ifølge avisas kilder skal de pågrepne være siktet for mye korrupsjon de to siste tiårene. De skal ha mottatt penger ulovlig. Det skal blant annet ha skjedd ved søknader om verdens-mesterskap (VM) og i avtaler med bedrifter.

– Vi er overveldet av hvor lenge dette har foregått. Det har vært en del av nesten alt FIFA har gjort. Det ser ut til å ha fått skje i hele organisasjonen. Det har vært deres måte å gjøre avtaler på. Det virker som korrupsjonen har blitt en del av organisasjonen, sier en anonym kilde til avisen.

Totalt skal opp mot 14 personer være pågrepet. Men ikke alle er til stede i Sveits. President Sepp Blatter er ikke blant disse. Men kanalen CNN skriver at også han har vært under etterforskning. New York Times skriver navnene på noen av de som er pågrepet. Det er Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo og Jack Warner. Alle tre har eller har hatt veldig viktige roller i FIFA.

Det kan bli vanskelig for amerikanske myndigheter å få dømt personene. Det er fordi handlingene for det meste har skjedd utenfor USA. Men de amerikanske tv-kanalene er de som betaler mest for rettighetene til VM.

FIFA samles denne uken for den årlige FIFA-kongressen. Der skal de blant annet velge ny president. Der er det ventet at sveitsiske Blatter blir gjenvalgt til sin femte periode. Hans eneste motstander er Prins Ali bin al Hussein fra Jordan.

I desember i fjor ble det lagt fram en rapport. Den handlet om hvordan Russland fikk VM i 2018 og hvordan Qatar fikk VM i 2022. I sammendraget av rapporten sto det at det ikke var grunn til å mistenke korrupsjon. FIFAs etiske komité så ingen grunn til å tildele VM på nytt.

Men det amerikanske etterforsknings-byrået FBI var ikke enige med FIFA. Etter at rapporten ble lagt fram, ble det mer fart på etterforskningen.

Michael Garcia ledet etterforskningen inne i FIFA. Men han sluttet da han mente at rapporten ble beskrevet feil av FIFA. Ifølge Garcia var Joachim Eckerts sammendrag feil. Eckert er leder for den etiske komiteen.

LES MER HER: Det blir VM i Russland og Qatar

LES MER HER: Nye anklager om ulovlig betaling

Siste utgave

På forsiden nå