Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Polske hoppere skremmer med nye supersko

Det norske hopplandslaget er klar for sesongen. Men kan hopperne fra Polen gjøre det bedre? Laget har fått nye sko.

Ski, dress, hopptrening og gode forhold er viktig for å hoppe langt. Og sko. Det polske hopp-landslaget har fått helt nye sko denne sesongen.

Skogene er helt nyutviklede. De vil gi hopperne en stor fordel, sier Adam Malysz. Han er hoppdirektør i Polens skiforbund. Han var blandt verdens beste hoppere i mange år.

Malysz sier at han selv fikk ideen til skoene. Han fant noen som kunne lage dem slik han ville. Så har han fulgt med hele veien til de var ferdige.

Hopperen Piotr Zyla har prøvd skoene.

– Jeg har regnet etter mine tester. Disse skoene gir seks meter lengre hopp i storbakke. I skiflyving gir de ti meter ekstra, soer Zyla.

Trener Michal Dolezal skryter ikke like mye.

– Det er vanskelig å si hvor mye lengre hoppene blir. Men jeg regner med noen meter, sier han til TV-kanalen TVN24.

Polske medier har skrevet mye om de nye hopp-skoene.

– I skihopp er det lite som skiller. Da betyr rett utstyr mer enn folk tror. Det kan være forskjellen mellom gull og fjerdeplass. Perfekt hopping er ikke nok. Vi er også avhengig av utstyret, sier Malysz til TV-kanalen TVP Sport.

Skoene er utviklet i hemmelighet. En fabrikk i Polen har laget dem. Spesielt utvalgte hoppere har testet skoene. Det skjedde under Sommer Grand Prix. Fortsatt utvikles og tilpasses skoene.

– Jeg har sett dem på avstand noen ganger. Mer vet jeg ikke. Skoene virker blant annet lettere, sier den norske hopperen Robert Johansson til TVP.

De polske hopperne sier at konkurrentene frykter dem.

– Vi har sett effekten med de første skoene. De testet vi i Sommer GP. Til sesongen skal vi ha forbedrede sko. De skal være tilpasset den enkelte hopperen, sier Malysz.

– Skoene er helt hvite. Det er det eneste konkurrentene får vite. Så langt er de helt uten logo.

Malysz fikk ideen fordi de vanlige skoene ble forsinket. En tysk fabrikk lager sko til omtrent alle lag.

– Nå er vi uavhengige av dem. Vi har mulighet til å forbedre skoene hele tiden, sier Malysz.

De har holdt på med prosjektet i ett og et halvt år.

Han sier at hopperne får tilpasset skoene til de minste detaljer. De får selv velge hvor myke eller stive skoene skal være.

Hoppsjefen tror skoene også har noe å si for det mentale for hopperne de konkurrerer mot.

– Rivalene vet at vi har noe nytt. De er litt skremte, mener han.

Stefan Hula skal ha vært en av de første til å teste skoene. Han sier at skoene passer ham godt. Men foreløpig er de en test-sko. Det skal mye testing til før de vet hvor mye fordeler det kan gi.

Hoppsesongen starter med renn i Polen denne helgen. Det var kvalifisering i Wisla fredag. Lagkonkurranse er i dag lørdag. Søndag får hopperne konkurrere mot hverandre i et individuelt renn.