Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Raja tror det blir vanskelig å ha fulle tribuner i år

I fjor var det er grense hvor mange som fikk se fotballkamper i Norge. Den var på mellom 200 og 600 personer per kamp. Abid Raja sier folk må være forberedt på en grense også i år.

Erna Solberg har lagt fram en plan for å opp Norge igjen. De strenge reglene for å hindre smitte med korona blir fjernet i fire trinn. Solberg var forsiktig med å si en dato som folk kan glede seg til. Men planen er at det skal vært rundt tre uker mellom hvert trinn.

Trinn fire kan være nådd i juli. Selv da vil det nok være regler for hvor mange som kan delta på store arrangementer.

Abid Raja er kulturminister. Han har også ansvar for idrett i regjeringen. Han sier det vil være «veldig ambisiøst» å tro at det kan bli fulle tribuner i år. Han tror også landslaget må være forberedt på at det vil være en grense for hvor mange som kan få kamper på Ullevaal stadion.

– Jeg har ingen tro på at at Lerkendal og Ullevaal blir fullsatt i 2021. Jeg tror at vi må si «det vil ikke skje». Vi snakker om 25.000 personer på et arrangement. Det kommer ikke til å skje i 2021, sier Raja til nyhetsbyrået NTB.

Men han tror det kan bli flere enn i fjor når de når trinn fire. Han tror det kan bli lov med det han kaller «et meget solid antall» tilskuere. Han sier at vaksinepass og hurtigtester kan bli viktig for å få folk tilbake på tribunene. 

I tiden framover skal det skje flere internasjonale forsøk på dette. Det vil regjeringen følge med på. Det skal også skje tester i Norge, sier Raja. Hvis det er vellykket, kan det bety at det blir lov med større arrangementer.

Samtidig er Raja klar på at det er mye usikkerhet. Det kan skje ting som gjør at det må bli gjort endringer i planene om å åpne Norge igjen.

– Mange nye ting kan skje. Håpet mitt er basert på at det går så bra som vi håper, sier Raja. Han sier Norge da må få så mange vaksiner som det er lagt planer om, at folk i Norge vil ha vaksine og at vaksinen kan hindre smitte. Hvis alt det skjer, tror han det kan bli større arrangementer i juli eller august.

Norges Fotballforbund (NFF) håper å starte opp eliteserie-sesongen 8. og 9. mai. Da kan det være 600 tilskuere på hver kamp. Men da må det være lite lokal smitte. Og de 600 må være delt i tre grupper på 200 personer. Alle tilskuere må også ha faste plasser. Dette er de samme reglene som i fjor høst. Regjeringen må også være i gang med første trinn av å åpne Norge.

BILDER

Bildet er av kulturminister Abid Raja.

VENT: Abid Raja sier det vil ta tid å åpne opp for fulle tribuner i idretten. Det skjer neppe i løpet av 2021, sier han. FOTO: Berit Roald / NTB

Vis bildetekst