Rasisme og jubel i engelsk fotball

2012 ble et dramatisk år i engelsk fotball. Manchester City vant serie-gullet i en utrolig slutt. Samtidig kom det flere anklager om rasisme.

13. mai 2012 er en dramatisk dag i engelsk fotball. Det er dagen da den engelske fotballserien Premier Leauge skal avgjøres.

Fotball-laget Manchester United er den regjerende mesteren. De har ledet serien med så mye som åtte poeng. Men mot slutten har de klart å rote bort den gode ledelsen. Nå har rivalen Manchester City fra samme by sjansen til å ta seieren. Det vil i så fall bli deres første serieseier på 44 år. Dagens kamper skal avgjøre sesongen 2011/2012.

LES MER HER: Rydder opp i Liverpool

City trenger bare å gjøre det like godt som United for å vinne. Manchester United vinner 1-0 i sin kamp mot Sunderland. City spiller mot Queens Park Rangers. Det går ikke like bra.

City skårer det første målet og går til pause med ledelse. Men få minutter inn i andre omgang skårer Queens Park Rangers. Ti minutter etter kommer et mål til, og dermed leder Queens Park Rangers 2-1. City klarer ikke å skåre flere mål. Kampen går inn i overtid.

Det ser ut til at City igjen skal feile. Klubben har ikke vunnet serien siden 1968. Flere fans begynner å gråte og forlater tribunen.

Men drøyt ett minutt på overtid skjer det. Citys spiller Edin Dzeko får et godt treff på en pasning fra siden. Han nikker ballen rett i mål. 3 minutter på overtid får City nok en sjanse. Spiller Sergio Aguero griper den, dribler seg fram, og setter inn 3-2 for Manchester City.

Det utrolige har skjedd. City har vunnet serien. De slår United på bedre forskjell mellom antall mål de har skåret og antallet de har sluppet inn. Dette er også første gang siden 1989 at et lag vinner serien på målforskjell.

– En vill avslutning på en sinnssyk sesong, sa Citys manager Roberto Mancini.

LES MER HER: Fotballfans hetser homofile

En annen type drama preget også engelsk fotball denne sesongen. Det handlet om rasisme.

Den første hendelsen skjedde i oktober 2011 i en kamp mellom lagene Liverpool og Manchester United. Da begynte Luis Suárez fra Liverpool å krangle med fargede Patrice Evra fra Manchester United. Etterpå sa Evra at det var fordi Suárez hadde sagt noe rasistisk til ham. Suárez nektet. Men etter at det engelske fotball-forbundet gransket saken, ble han utestengt i åtte kamper.

Saken fikk ny oppmerksomhet i februar. Da møttes lagene igjen. Før kampen skulle spillerne ta hverandre i hånda. Men Suárez gikk forbi Evra uten å hilse med hånden. Senere på året tok de hverandre til slutt i hånden.

Laget Chelseas kaptein John Terry fikk også problemer for rasisme. Han skal ha sagt rasistiske ting til Anton Ferdinand på Queens Park Rangers. Terry ble utestengt i fire kamper. Han mistet også jobben som kaptein for det engelske landslaget.

Mot slutten av året var det dommeren Mark Clattenburg som fikk trøbbel. Han ble anklaget for å ha sagt rasistiske ting til John Obi Mikel på Chelsea. Men det viste seg at det ikke fantes beviser. Clattenburg ble frikjent. I stedet måtte Mikel stå over tre kamper for å ha kjeftet på Clattenburg etter kampen.