Sport

Satser på EM

Til høsten starter kampen for å få en plass i EM i fotball. Men da må trener Per-Mathias Høgmo jobbe med flere ting.

Den siste uka har det norske fotball-landslaget hatt to private landskamper. Det startet godt med seier 2-1 over Moldova. Men så ble det tap 0-3 mot Polen. Til høsten skal landslaget spille om en plass i europa-mesterskapet (EM). Da må trener Per-Mathias Høgmo jobbe med flere ting. Han har bare igjen to samlinger og tre landskamper i de åtte månedene fram til EM-kvalifiseringen.

Før kampen mot Polen sa han at mye handler om å sette motstanderen i situasjoner som er vanskelige å løse. Nordmennene skal selv prege mer hva som skjer. Men i kampen fikk motstanderen det første målet. Det har skjedd i alle de seks kampene siden Høgmo i fjor ble trener for landslaget.

– Kommer du under, er sjansen for å vinne mindre. Ingen tvil om det. Det var gledelig at vi snudde mot Moldova, men forsvar er viktig. Jeg håper noen stoppere virkelig melder seg på, sa treneren til nyhetsbyrået NTB.

LES OGSÅ: Slik blir landslagets nye spillestil

Mot Polen mener han at Norge tapte for mange en-mot-en-dueller.

– Det preget kampen for mye. Det gikk ut over angrepene våre. Fysikken må vi ha på plass. Vi må stå opp og matche motstanderne når vi får trøkk mot oss, sa Høgmo.

Spiller Morten Gamst Pedersen var fornøyd med samlingen og tror på framtiden til laget.

– Det har kommet opp masse gode fotballspillere, og vi har jobbet med måten landslaget skal spille. Det har vært en veldig bra samling. Det er sikkert mange som har fått mersmak og som drar hjem for å jobbe hardt og bli bedre, sier han.

LES OGSÅ: Han blir ny landslagssjef

Høgmo vil ha spillere som kan løpe godt og flytte raskt på seg. Treneren ønsker seg også spillere som er jevnt flinke til å skåre mål. Angrepene må oftere avsluttes med at ballen ligger i målet. Ola Kamara har skåret mange mål for laget Strømsgodset. Men i sine første landskamper har han ikke skåret.

Høgmo skrøt av spillerne Morten Gamst Pedersen, Mohamed Elyounoussi, Jo Inge Berget og Erik Huseklepp etter de to landskampene. Høgmo testet også ut flere spillere som ikke har spilt landskamper før. Blant dem var Mushaga Bakenga, Thomas Kind Bendiksen, Kenneth Høie og Abdisalam Ibrahim.

Treneren mener det er bra at flere norske trenere nå har fått jobber i utlandet. Han tror det blir lettere å få norske spillere ut i de store, viktige ligaene i Europa. Da skaffer de seg viktig erfaring.

Det er nå fem nordmenn i den britiske eliteserien Premier League.

Siste utgave

På forsiden nå