Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sikter mot seier

Alpinist Kjetil Jansrud håper på sin første seier i verdens-cupen. Søndag starter jakten på trofeet.

– En seier i verdens-cupen er viktig for meg. Det er særlig i den kommende sesongen, for da er det ingen mesterskap. Da teller verdens-cupen desto mer. Derfor er det et hinder jeg må klare for å stå på toppen av pallen, sier Kjetil Jansrud til nyhetsbyrået NTB.

Søndag starter verdens-cupen i alpint. Første renn er i Sölden i Østerrike.

Jansrud var nær seier flere ganger sist sesong. Men det holdt ikke helt. Det vil alpinisten gjøre noe med.

– Jeg vil gjøre det jeg kan for sikre min første seier i verdens-cupen. Så må jeg innrømme at jeg tenker litt på seieren i storslalåm-cupen også. Det er klart det er et mål for meg. Men det stopper ikke der. For jeg har lyst til å bli en mye bedre fartskjører enn det jeg har fått vist til nå, sier han. Det gjelder i øvelsene utfor og super-G.

– Målet er å få til en så bra start i fartsøvelsene som mulig. Jeg har skikkelig lyst til å være med på å sette preg på de rennene også, forteller Jansrud.

Det er spesial-øvelsen storslalåm som står på programmet i Sölden. Deretter er det slalåm i Levi i Finland. Men Jansrud er ikke helt sikker på at han kommer til å være med der. Neste konkurranse i verdens-cupen er i Lake Louise i Canada og Beaver Creek i USA. Der er det fartsøvelsene som er viktigst. Det er Jansrud fullstendig klar over.

– Fartsrennene blir viktig for meg for verdens-cupen totalt, sier han.

Den siste tiden har Jansrud trent på isbreen ved Pitztal. Det er sammen med Aksel Lund Svindal og resten av verdenscup-laget i alpint.

– Jeg har trent med høyere intensitet den siste tiden. Det nytter ikke å trene inn så mange nye ting nå, for den treningen er unnagjort for lang tid siden. Grunnlaget er lagt. Jeg må si meg fornøyd med trenings-arbeidet så langt, sier Jansrud.

Han forklarer at han både har stått mye på ski og at han trent mye fysisk.

– De siste dagene før jeg skal kjøre i Sölden, skal jeg øve på små detaljer. For meg gjelder det å få en følelse av at jeg mestrer det jeg skal gi meg ut på. Jeg må rett og slett vite og føle at jeg er god på ski. Jeg er i ferd med å få den følelsen nå, sier Jansrud.

Han sier at det meste stemmer for ham nå, ikke minst med utstyret.

– Her i Pitztal har vi også hatt svært gode treningsforhold den siste tiden. Jeg er fornøyd med det jeg har fått til på trening, så det meste stemmer. Jeg har hatt en fin inngang på den siste uken. Det er før alvoret starter og sesong åpner kommer.

– Hva er forventningene?

– Jeg skal kanskje vært litt forsiktig med å snakke om det, for fallet kan bli stort. Det er veldig mye som kan skje i et storslalåm-renn i verdens-cupen. Det gjelder særlig for det første. Men jeg mener nok at mulighetene for suksess nå er bedre enn de var på samme tid i fjor, sier Jansrud.

Men alt er ikke helt bra. Han sliter fortsatt litt med en ryggskade og en prolaps. Disse skadene gjorde at han ikke fikk kjøre i halvannen sesong for noen år siden. Men behandling gjør at Jansrud kan leve med det. Han blir trolig aldri kvitt problemet helt.

– Alt er gått så bra i oppkjøringen til sesongen som det kan. Så dersom jeg ikke skulle lykkes rimelig bra i Sölden, så er det meg selv det står på. Jeg har ingen unnskyldninger. Jeg er optimist. Det ser ut som om det meste er på plass, sier Kjetil Jansrud til NTB.