Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sjelden norsk skøyteseier

Det har gått nesten tusen dager siden siste en norsk skøyteløper vant. Fredag gjorde skøyteløperen Sverre Lunde Pedersen noe med det.

Fredag vant Sverre Lunde Pedersen 1.500 meter på skøyter i verdenscupen. Det skjedde i Seoul i Sør-Korea.

Ikke siden 9. mars 2012 har en nordmann stått øverst på seierspallen i verdenscupen. Da gikk Håvard Bøkko til topps. Det skjedde på 1.500 meter i Berlin i Tyskland.

Derfor var gleden og entusiasmen massiv da Pedersen tok sin første seier i verdenscupen.

– Dette betyr ekstremt mye. Det viser at jeg har gjort mye rett i mange år og får betalt for det. Det er verdt strevet, sier Pedersen til nyhetsbyrået NTB.

– Det var helt rått! Jeg er meget imponert og veldig stolt, sier landslagstrener Sondre Skarli.

Fra før har Pedersen fire andre- og fire tredjeplasser i verdenscupen.

Fredag vant han med god avstand til konkurrentene. Han hadde tiden 1.47,76. Nærmest var Wouter Olde Heuvel og Kjeld Nuis fra Nederland. De to endte henholdsvis 26 og 54 hundredeler bak 22-åringen. Begge gikk i parene etter nordmannen. For 22-åringen ble det noen nervepirrende minutter å vente.

– Jeg skjønte at det var en bra tid og at jeg hadde muligheten til å komme på pallen. Men jeg var usikker på om det ville holde til seier. Det er en spesiell følelse å ta sin første verdenscupseier. Jeg kjenner at det er stort, forteller Pedersen.

Forrige helg endte han på en skuffende tiendeplass på samme distanse. Det var i Japan. Da vant dagens treer Kjeld Nuis med over to sekunder.

Landslagstreneren håper at sponsorene igjen får opp øynene for skøytesporten.

– Dette betyr utrolig mye for norsk skøytesport. Vi har klart oss med få midler til nå i år. Men vi har likevel jobbet knallhardt. Det er ufattelig deilig at det gir resultater. Med tanke på sponsorer kunne vi ikke levert en bedre søknad, sier Skarli.

– Vi trenger jo to hovedsponsorer for å satse maksimalt. Vi får håpe at gode resultater kan bidra til det, sier Pedersen.

Også Espen Aarnes Hvammen gikk sitt livs beste løp fredag. På 500 meter gikk han i mål på tiden 35,43. Det holdt til femteplass og beste i karrieren.

– Det var helt rått. Han var bare sju hundredeler fra andreplassen. Det viser at det er mye på gang i laget generelt – ikke bare Sverre, sier Skarli.