Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sjokk og sorg over Oens død

Natt til tirsdag mistet Norge en stor idretts-utøver. Svømmeren Alexander Dale Oens hjerte stoppet plutselig.

Brystsvømmer Alexander Dale Oen ble bare 26 år gammel. Idretts-stjernen fra Øygarden i Hordaland døde etter at hjertet hans stoppet. Det skjedde da han var i dusjen på hotellrommet sitt i Flagstaff i USA. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Trenings-kamerater syntes Oen brukte lang tid. Han skulle bare ta seg en dusj etter at de hadde vært ute og spilt golf. Han reagerte ikke på at de banket på døren. Da tok flere seg inn på rommet. De fant ham livløs. Den norske idretts-legen Ola Rønsen kom raskt til stedet. Han satte i gang hjerte- og lungeredning mens de ventet på ambulansen. Den kom 6– 7 minutter senere.

– Alt ble gjort etter prosedyrene. Alt ble forsøkt. Det er uendelig trist at vi ikke klarte å gjenopplive ham. Det er vondt å akseptere. Men virkeligheten siger etter hvert innover oss, sier Rønsen.

Oen var i Flagstaff for å drive høydetrening. Det var en del av forberedelsene fram mot De olympiske leker (OL) i London i Storbritannia. Der var Oen et av Norges aller største gullhåp. Han fikk sitt gjennombrudd for fire år siden. Det var under OL i Beijing i Kina. Da ble det sølv på 100 meter bryst for vestlendingen.

Oen ble Norges første verdensmester i svømming på 100 meter bryst. Det skjedde 25. juli i fjor i Shanghai. Han rørte en hel nasjon. Det var da han sa at seieren var for dem hjemme i Norge etter terroren 22. juli.

De siste månedene hadde Oen vært plaget med en skade i skulderen. Det var ikke lenger sikkert om han skulle delta i OL. Men i løpet av oppholdet i USA kom formen tilbake. Senest mandag ble det meldt om at han hadde trent en uke helt uten problemer.

Oen gledet seg til å dra tilbake til Norge og Bergen. Der skulle han etter planen ha konkurrert til helgen. Slik skulle det ikke gå.

Oen ble erklært død på sykehuset Flagstaff Medical Center klokka 5.39 natt til tirsdag. Det sier politiet i USA. Oen ville ha fylt 27 år 21. mai.

Landslags-trener Petter Løvberg tar tapet tungt.

– Vi er alle i sjokk. Dette er en uvirkelig opplevelse for hele laget. Våre tanker nå går først og fremst til familien. De har mistet Alexander så altfor tidlig. Ord kan ikke beskrive den sorgen de og vi kjenner nå. For oss her i Flagstaff er det viktigste nå at vi står sammen. Vi må ta vare på svømmerne og hverandre, sier Løvberg.

Hele landet er i sjokk og sørger over svømmeren Oens tragiske død.

– Han var en stor idrettsutøver for et lite land. Han har gått bort så altfor, altfor tidlig, sa statsminister Jens Stoltenberg. Det var da han fikk budskapet om Alexander Dale Oens død.

Også hele den norske idretten sørger over Oen.

– Et ubegripelig tap og veldig trist. Vi er mer eller mindre i sjokk over en slik ufattelig tragedie, sier toppidretts-sjef Jarle Aambø til NTB.

– Alexander var en stor utøver. Han var også en utøver med en stor personlighet. Han var et stort menneske som mange har opplevd og hatt glede av. Det er det mange av oss som har erfart, legger Aambø til.

Idretts-president Børre Rognlien sier han husker Oen først og fremst som en svært spesiell idrettsutøver. Men han husker ham også som et medmenneske utenom det vanlige.

– Alle husker jo hans opptreden under VM i fjor, sier Rognlien til NTB. Han tenker på Oens tårer på seierspallen. Det var etter terror-angrepet i Oslo og på Utøya 22. juli.

Også Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) kondolerer til Alexander Dale Oens familie og venner.

På sitt nettsted skriver forbundet at det sender sin medfølelse til norsk svømmesport.

– FINA deler sorgen med hele det norske svømme-miljøet. Vi sender våre dypeste kondolanser til hans familie og venner, står det i uttalelsen.

Det europeiske svømmeforbundet (LEN) minnes også nordmannen. Forbundet sier at dødsfallet er et tragisk tap for svømmesporten.

– Norge og en hel svømmeverden minnes Oen. Han var en konkurransemann som jobbet virkelig hardt. Han hadde en strålende karriere. Han var på vei mot høydepunktet i London i juli. Han vil for alltid være en spesiell mester, skriver LEN.