Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sjokkert over rapport om doping

Friidrettspresident Tore Hornes er sjokkert over avsløringer om doping i en ny rapport.

Mandag ble det kjent: I flere land har det vært skjult doping. Og det er betalt penger for å skjule det. Særlig har dette vært utbredt i Russland i friidrett. Og de skal ha jukset med støtte fra staten, står det i rapporten fra antidoping-byrået WADA.

– Jo, jeg er sjokkert, særlig på grunn av at det er så stort, sier Tore Hordnes til nyhetsbyrået NTB. Han har fulgt med etter hvert som saken har utviklet seg.

– Her er det snakk om folk som sitter svært høyt oppe i systemet som er med. Som presidenten i Det internasjonale friidretts-forbundet (IAAF). Og også presidenten i det russiske forbundet, sier han.

Rapporten ryster internasjonal friidrett. Sebastian Coe er nyvalgt president i IAAF. Han har bedt russerne om å komme med en forklaring. Fristen er innen uken er omme. Så skal friidretts-forbundet bestemme hva de skal gjøre videre.

Tore Hordnes sier at han generelt ikke støtter utestengelse. Verdens antidoping-byrå har allerede foreslått å stenge russisk friidrett ute fra alle konkurranser. Det vil også gjelde for De olympiske leker (OL) i Rio i Brasil i 2016.

– Ofte har vi sett at boikott og utestengelser skaper mer konflikt. Derfor er jeg ikke bare begeistret for det. Nå har jo IAAF bedt om en forklaring fra russerne, sier Hornes.

Han tror norsk friidrett kommer til å støtte en utestengelse av russerne. Dersom det blir konklusjonen fra det internasjonale forbundet.

Hordnes sier også at flere av de involverte kommer fra andre kulturer enn vår. Og at de har andre regler å forholde seg til. Men han tror at i denne saken handler ting mest om grådighet.

Mandag kveld sa friidrettspresidenten Vadim Zelitjenok i Russland dette, ifølge avisa VG.

– For å være ærlig, hadde jeg ikke trodd at rapporten skulle være så grov og alvorlig. Sportsminister Vitalij Mutko advarte meg om at det kom noe. Men dette hadde nok ikke hverken han eller jeg forventet.

Han blir også spurt om hva han tenker om russisk utestengelse fra OL.

– Jeg tror ikke det kommer til å gå så langt. Men det er selvfølgelig ubehagelige spørsmål. Vi skal nå studere rapporten og svare på de punktene som gjelder oss, sier han til avisa Sport Ekspress.

LES MER HER: – Holdt doping hemmelig