Sport

Skarsteins metode for å bli raskere

Birgit Skarstein har vært suveren i para-roing. Men hun vil bli enda råere før verdens-mesterskapet.

– På TV-en ser det jo enkelt og greit ut å ro over 2000 meter. Men hvert eneste tak jeg ror er ganske sammensatt. Det  forklarer Birgit Skarstein til nyhetsbyrået NTB.

Snart er det verdens-mesterskap (VM) i para-roing. Skarstein har en god sjanse til vinne. Men hun trenger å bli enda raskere. Da må hun justere litt på måten hun ror på.

– Vi har jobbet med å gjøre ro-taket litt raskere. Jeg må slippe åren hurtigere ned i vannet. Det er en bitte liten detalj. Men når du gjør over 330 tak, gjør det en stor forskjell. Det har gitt meg større fart denne sesongen, sier Skarstein.

Hun var med i verdenscupen i para-roing i Rotterdam. Da vant hun verdenscupen sammenlagt.

– Jeg fikk til og med skryt av kommentatorene under siste verdenscup. De sa at jeg løste dette på en bra måte. Da har jeg virkelig fått til det. Men nå handler det om å hente ut den farten også i VM, sier Skarstein.

Hun har vunnet VM de to siste årene.

Skarstein jobber hele tiden for å bli bedre på å takle ulike forhold. Hun mener nettopp det gjør roing spennende.

– Det kan komme en bølge, litt vind og strøm. Det gjør at jeg kanskje må ro på en litt annen måte. Det hele er et samspill med båten, sier 30-åringen. Hun forklarer at hun må kjenne på omgivelsene og tilpasse seg.

Hun er glad i vind. Det er utfordrende. Og vind er det i løypa i VM. Den er i Linz i Østerrike.

Skarstein ser seg selv ikke som noen favoritt. Det til tross for at hun har vunnet nesten alle konkurranser hun har vært med i.

– Jeg drar til VM med to mål; Kvalifisere meg til Tokyo og konkurrere om gull i VM. Ja, jeg har vært suveren. Men i mitt hode konkurrerer jeg med dem som er bedre enn meg, sier hun.

Skarstein forklarer at det er folk i VM som hun ikke har sett siden De paralympiske leker. Og de er gode.

– Jeg tror så absolutt at det vil bli stor konkurranse i VM. Jeg møter jo utøvere fra Kina. De er fryktelig sterke. De har som vane å bare droppe innom av og til. Så vi vet ikke hvordan de er før vi ser dem, sier hun.

Neste år er De paraolympiske leker i Tokyo i Japan. Skarstein og de andre roerne har allerede begynt forberedelsene. Blant annet vil konkurransene skje på andre tider på døgnet. Årsaken er varmen,

– Varme er krevende. Så det må jeg trene på. Bare det å lære seg hvordan varmen er og hvordan kroppen reagerer på den, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå