Sport

Skøyteløpernes nye OL-gren

Fellesstart er nytt i OL for skøyteløperne. I verdenscupen har de hatt fellesstart siden 2011.

I år er det en ny gren for skøyteløperne i De olympiske leker (OL). Men fellesstart har vært på programmet i verdenscupen siden 2011.

De hadde en slags fellesstart under OL i Lake Placid i USA også. Det var i 1932. Da var reglene litt annerledes. Det var fordi amerikanerne ikke ville ha den europeiske måten å gå hurtigløp på.

Nordmennene likte dårlig denne måte å avgjøre medaljekampen på. De endte opp uten ett eneste gull. De måtte nøye seg med to sølv. Bernt Evensen tok sølv på 500 meter og Ivar Ballangrud to sølv på 10.000 meter.

Kvinnene kom ikke med på OL-programmet før i 1960. Men i Pyeongchang i Sør-Korea har de det samme programmet for konkurranser som mennene.

Slik blir fellesstarten denne gangen:

* Det skal gås 16 runder. Det tilsvarer 6400 meter.

* Det er tre innlagte poengspurter underveis. De tre raskeste får 5, 3 og 1 poeng. De tre beste ved mål får 60, 40 og 20 poeng etter 16 runder. De går uansett videre.

* Resten av løperne rangeres etter hvor mange poeng de får underveis.

* De åtte beste fra hvert av de to omgangene i semifinalene går videre til finalen. Begge øvelsene for kvinner og menn går på OLs nest siste dag. Det er lørdag 24. februar.

Norge stiller med Sverre Lunde Pedersen og Håvard Bøkko.

Siste utgave

På forsiden nå