Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik skal det bli trygt å spille fotball i Europa

Onsdag skal det bli spilt kamper i europeiske konkurranser i fotball. Det er laget 31 sider med regler for at det skal bli trygt.

Onsdag skal det bli spilt åttedelsfinalene i europaligaen i fotball. De neste tre ukene skal det bli spilt fotballkamper i europeiske konkurranser. Det skal være kamper nesten hver dag. Det er mye som skal bli tatt igjen etter at korona satte alt på pause.

Etter åttedels-finalene blir turneringene i en annen form enn det som er vanlig. Mesterligaen skal bli spilt som en liten turnering i Portugal. Europaligaen skal bli spilt som en turnering i Tyskland.

Les også: Nekter å spille mot lag fra Italia

Fotball-forbundet i Europa (UEFA) har laget en stor plan. Det er fordi korona er et problem. Planen viser hvordan spillere og alle som er involvert i kampene skal hindre smitten i å spre seg.

Noe av det viktigste i planen er tester. Alle som skal delta i kamper skal bli testet. Det gjelder både spillere, trenere og dommere. De skal bli testet før de reiser til andre land, og dagen før kamp. Alle lag skal ha en som får ansvaret. Hvis noen blir smittet, skal de bli isolert fra resten av laget.

Les også: Fotball-EM utsatt til 2021

Alle som skal inn på en fotball-stadion må desinfisere hendene sine. De må bruke munnbind hele tiden. De skal også holde seg to meter fra andre når det er mulig. Alle personer skal også få målt temperaturen sin når de kommer til stadion.

Men det er også strenge regler utenfor kampene. Lagene skal holde seg på hvert sitt hotell. Der skal de helst være alene uten andre gjester. De får bare forlate hotellet etter avtaler eller når det er organisert at de skal det. Det er ikke lov å ha kontakt med personer utenfor gruppen de er en del av.

Les også: Raja vil be om en vurdering av planen for bredde-idrett

Uefa har også krav og forventninger til de som jobber på hotellene der spillerne skal bo. De må bruke munnbind og holde avstand. Det er også regler for måltider og rengjøring.

Det er også regler for reisen mellom hotell og stadion. Bussene skal bli grundig desinfisert før de kan bli brukt. Det er også anbefalt at sjåføren blir testet for korona.

BILDER

Bildet er fra fotball-stadion Old Trafford i Manchester. Logoen til Manchester United er på setene. Flere menn sitter langt fra hverandre med munnbind. En av de er den tidligere treneren til Manchester United, sir Alex Ferguson.

REGLER: Det er flere regler for å få i gang de europeiske turneringene i fotball. Munnbind er et av flere krav. FOTO: Clive Brunskill / Pool via AP / NTB scanpix

Vis bildetekst