Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik smører du skiene dine

Det trenger ikke være så vanskelig som mange tror.

Påske-ferien passer til å gå en lang ski-tur før våren. Det er viktig å smøre skiene med riktig ski-smøring. Vi smører for å få feste. Og for å få god glid. Da blir det enklere å gå. Snøen fester seg ikke til skiene. Og du slipper å skli bakover i bratte bakker.

Det er lurt å vite hva feste-sonen er. Det er der du skal smøre ski-voks. Feste-sonen starter under hælen din. Den strekker seg minimum 75 centimeter framover. Du skal altså ikke smøre ski-voks under hele skien din.
Lengden på feste-sonen kommer an på hvor lange ski du har. Ansatte i sports-butikker kan vise deg feste-sonen når du kjøper ski.

Først skal skiene rengjøres. Du skal ikke ta på ski-smøring hvis skiene er møkkete. Swix er den mest kjente produsenten av ski-smøring i Norge. Ifølge Swix kan du bruke en plast-skrape til å ta vekk møkk fra ski. Så kan du bruke en ski-rens. Den løser opp gammel smøring som har festet seg. Ski-rensen sprayes på. Så må den virke litt før du tørker den av. Husk at skiene må være helt tørre før du legger på ny smøring.

LES OGSÅ: FANGER GÅR BIRKEN

Smøre-tape:
Passer godt hvis du ikke er så vant til å smøre ski. Det er et stykke tape med ski-smøring på. Tapen legges på feste-sonen på skien. Så drar du den bare av igjen. Da er skiene klare.
– Smøre-tape er et veldig godt alternativ til annen smøring. Den tar kort tid å legge. Jeg har selv prøvd tapen. Jeg har venner som ikke liker å smøre ski. De anbefaler jeg å bruke smøre-tape, sier Frank Jernberg Larsen til nettsiden klikk.no. Han jobber i butikken Bull Ski og Kajakk.

Tørr-voks:
Brukes i feste-sonen. Skal bare brukes hvis det er ny-snø eller fin-kornet snø. Først legger du et lag som dekker hele feste-sonen. Så må du bruke en smøre-kloss til å smøre voksen godt utover. Smøre-klossen gjør at voksen ikke klumper seg. Overflaten blir jevn. Legg flere lag. Skiene bør ha fire eller fem lag med tørr-voks.

Klister:
Brukes i festesonen. Passer til grov-kornet, våt snø. Og når det er is og skare i løypa. Det er det ofte i påsken.
Bruk gjerne klister på tube. Det er ekstra sterkt. Ta på litt og litt over hele feste-sonen. Så gnir du det ut. Da kan du bruke en plast-skrape. Til slutt må du bruke en smøre-kloss. Det gjør at klisteret blir helt jevnt. Du trenger ikke gjøre dette mer enn én gang. Skiene kan brukes rett etter at du har tatt på klister.

Gli-voks:
Gli-sonen er foran og bak på skien. Gli-voks gjør at skiene glir bedre. Da kan du gå fortere. Først gnir du på voksen i gli-sonen. Så polerer du skiene med en kork. Da blir gli-voksen helt jevn.

LES OGSÅ: GÅR PÅ SKI OM SOMMEREN

Det finnes ulike typer tørr-voks og gli-voks. Det er fordi temperaturen og føret er forskjellig fra dag til dag. Det er lurt å ha flere typer voks hjemme. Da kan du velge den som passer til været den dagen du skal ut på ski. Voks-pakkene har forskjellig farge. Da er det lettere å velge riktig. Spør i butikken. De hjelper deg å finne riktig type.

Synes du dette var vanskelig? Det finnes smøre-frie ski. Husk at de må rengjøres før du bruker de. Du kan også bruke en gli-voks for å gå fortere. Da trenger du ikke ta hensyn til feste-sone og gli-sone. På smøre-frie ski tar du voksen på hele skien. Spør etter riktig type voks i en sports-butikk.