Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slutter som skiskytter

Ole Einar Bjørndalen slutter som skiskytter. Han fikk problemer med hjertet.

Han har vært en legende i skiskyting. Nå er karrieren til Ole Einar Bjørndalen over. Det bekreftet han selv under et møte med pressen tirsdag.

Bjørndalen fikk problemer med helsa før sesongen startet. Hjertet hans begynte å slå annerledes. Sykdommen kalles hjerteflimmer. 44-åringen var på gråten da han sa at han slutter. 

– Oppkjøringen startet veldig bra. Jeg fikk et første møte med hjerteflimmer i sommer, men kom i trening igjen. Så fikk jeg en ny runde hjerteflimmer senere på sommeren.

Han fikk så et nytt hjerteflimmer senere på høsten. Så ett til før et det siste høydeoppholdet før sesongstart.

– Jeg skulle gjerne sett at jeg slutter fordi jeg er lei og mett. Men det er jeg ikke. Min motivasjon er ustoppelig. Jeg ønsker å trappe ned etter samråd med helseteamet og familien. Det er det jeg gjør nå, sa en rørt Bjørndalen.

Han slet med å holde stemmen ren og klar.

– Den endelige avgjørelsen ble tatt i påska. Men det ga seg litt selv igjennom vinteren. Nå skal jeg trene meg ned og bruke tid med familien, sa 44-åringen.

Det er 25 år siden han gikk sitt første renn i verdenscupen. Da endte han på 29. plass. Siden har han vunnet 58 internasjonale medaljer i mesterskap.

Han har vunnet 20 gull i verdens-mesterskap og åtte gull i De olympiske leker (OL). Tilsammen har han 13 medaljer fra OL. Det gjorde ham til tidenes vinterolympier fram til i år. Bare Marit Bjørgen har flere. I VM har han 45 pallplasser. Ingen har gjort det samme.

Årets sesong ble skuffende for Bjørndalen. Han var ikke god nok til å bli med til OL. Han støttet isteden kona Darja Domratsjeva, som var med. Sammen har de datteren Xenia. Hun ble født 1. oktober 2016. Domratsjeva har fem medaljer i OL tilsammen.

Bjørndalen har sagt at han ikke vil bli trener med en gang. Men han har fått mange forslag.

– Å bli trener direkte etter en karriere… Du bør nok få litt avstand til det, for å bli en god trener, sa han til nyhetsbyrået NTB.