Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sørger over Halvard Hanevold

Tidligere skiskytter Halvard Hanevold er død. Idrettsfolk over hele verden sørger.

Halvard Hanevold døde i sin bolig i Asker tirsdag morgen. Han ble 49 år gammel. Hanevold etterlater seg kone og to barn.

Nyheten kom som et sjokk for idrettsfolk og folk han jobbet med.

Hanevold er kjent for sin karriere som skiskytter. De siste årene har han kommentert idretten for kanalen NRK.

Liv Grete Skjelbreid er blant dem som sørger.

– Jeg prøver å forstå hva som har skjedd, og jeg tenker på alle de gode minnene jeg har sammen med Halvard. Samtidig håper jeg at jeg kan våkne opp i morgen. Og få vite at dette ikke er sant, sier Skjelbreid.

Skjelbreid var på det norske landslaget i skiskyting samtidig som Hanevold. Men hun sluttet tidligere enn ham. De jobbet sammen i NRK den siste tiden. Hun skryter av hvor grundig han var. Og sier at han alltid motiverte dem.

– Hvis du spurte ham om råd, eller det var noe du lurte på. Så kunne det ta litt tid før du fikk svar. Det var fordi han alltid undersøkte grundig før han svarte. Du kunne alltid stole på svaret du fikk, sier hun.

Skiskyting er svært populært i Russland. Der var dødsfallet en stor sak tirsdag.

– Han var en legende. Han var et idol for mange barn og unge. Ikke bare i Norge, men i hele Europa. Og selvfølgelig i Russland, skriver journalisten Nikolaj Mysin i avisen Sovjetskij Sport.

– Farvel, Halvard. Takk for alt. Vi kommer til å huske deg, skriver Mysin.

Magdalena Forsberg fra Sverige og Anton Sjipulin fra Russland sørger også. I Norske idrettsfolk som Emil Hegle Svendsen og Egil Gjelland er triste. Idrettsminister Trine Skei Grande hyllet Hanevold for alt han fikk gjort.

Franske Martin Fourcade delte sin sorg på Instagram.

– Han var den første skiskytterstjernen jeg la merke til da jeg var på mitt første verdenscuprenn. Han smilte alltid. Han sluttet aldri å oppdage nye ting. En utrolig utøver med et briljant hode. Alle mine tanker går til Sandra og familien, skriver Fourcade.

Hanevold startet som skiskytter da han var 15 år gammel. Siden ble en av verden mest kjente skiskyttere. Han kom med på det norske landslaget i 1992. I alt vant han 22 internasjonale medaljer. Han sluttet som skiskytter i 2010.

Hanevold vant blant annet seks medaljer i De olympiske leker (OL). Tre av disse var gull. Han tok også fem gull i verdens-mesterskapet (VM) sju sølv og fire bronser før han sluttet som aktiv skiskytter.