Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sykkelstjernen Chris Froome brøt dopingregler

En av verdens beste syklister er i trøbbel. Chris Froome brukte for mye astmamedisin i et ritt.

Chris Froome fra Storbritannia sykler for laget Sky. Han blir ofte testet for doping. Det ble han også 7. september under rittet Spania rundt. Rittet arrangeres hvert år. Froome vant rittet i Spania og også Tour de France i sommer.

En urinprøve viste for mye av stoffet salbutamol. Det bekrefter Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) onsdag. Stoffet er vanlig i astmamedisin.

Sykkelforbundet skriver at både A- og B-prøven viser for høye verdier av stoffet salbutamol. Froomes urinprøve skal ha vist en konsentrasjon på 2.000 nanogram per milliliter. Etter reglene er det kun lov med 1.000 nanogram per milliliter.

Stoffet i seg selv er ikke ulovlig. Men det er mengden av stoffet som gjør at forbundet reagerer.

– Alle vet at jeg har astma, og jeg vet veldig godt hvordan reglene er. Jeg bruker en inhalator for mine symptomer og jeg vet godt at jeg blir testet hver dag når jeg har ledertrøya, sier Froome til Team Sky sin hjemmeside.

I juli 2016 ble skiløper Martin Johnsrud Sundby stengt ute i to måneder. Grunnen var for mye salbutamol i kroppen.

Froome vant også Tour de France i fjor.

– Astmaen ble verre i Spania rundt. Jeg fulgte legens råd om å øke dosen av salbutamol. Som alltid la jeg stor vekt på å forsikre meg om at jeg ikke tok mer enn den tillate dosen. Jeg tar min posisjon i sporten svært alvorlig. UCI gjør helt rett i å undersøke mine testresultater og sammen med laget mitt vil jeg gi dem all informasjon de ber om.

Sky skriver at ingen av de 20 andre urinprøvene til Froome under rittet ga grunn til nærmere undersøkelse.

Froome blir ikke stengt ute mens UCI behandler saken.