Sport

Syklistene får bøter for å tisse

På én dag fikk fire syklister i Tour de France bøter. Hvorfor? De tisset for nært publikum.

Bare på tirsdagens etappe i sykkelrittet Tour de France ble det skrevet ut fire bøter. De gikk til syklistene Luke Durbridge, Daryl Impey, Bauke Mollema og Anthony Turgis.

De fire fikk hver sin bot på 818 kroner. Det har flere syklister opplevd tidligere i rittet. Bøtene er for upassende oppførsel.

Eller med andre ord: For å tisse i nærheten av publikum. Juryen i rittet vil ikke ha noe av dette. Derfor skriver de ut så mange bøter.

Danske Magnus Cort sykler årets Tour de France for laget Astana. Han sier at syklistene faktisk bryr seg om hvor de tisser. Men at det ikke alltid er lett å finne et godt sted å gjøre det.

– Vi tenker faktisk over det. Men det er veldig vanskelig å finne et godt sted å tisse i Tour de France, sier han. Årsaken er at det står folk tett i tett langs veien og heier på syklistene.

– Du vil helst tisse i nedoverbakke. Der står det ikke like mange som på vei opp. Ellers kan du finne en stor og bred hovedvei hvor du kan komme deg unna feltet, sier han.

Syklistene klarer som regel å gå på do mens de er på sykkelen. Da slipper de å stoppe og tape tid.

– Jeg kan selv kun tisse til høyre. Mens noen som er litt mer drevne, kan tisse til begge sider, sier Cort.

– Det er mest vanlig å kunne tisse til høyre. Det er det du kan øve på når du sykler på landeveien. Da legger du deg ikke over i motsatt kjørefelt, sier han.

Syklistene får ikke hjelp av lagene sine til å betale bøtene. Det normale er at bøtene blir trukket fra premiepengene. Det er penger syklistene vinner i løpet av rittet.

– Hvis det går ordentlig galt, blir det minus på premiekontoen. Det har jeg opplevd i en belgisk klassiker for et par år siden. Der kjørte vi ikke inn nok premiepenger. Så da ble vi alle trukket 140 kroner for å delta i rittet, forteller Magnus Cort.

Torsdag blir nok en dag med masse folk langs veien. Da skal deltakerne sykle den fjell-etappen til Alpe d'Huez.

Siste utgave

På forsiden nå