Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Testet positivt

Kappgjengeren Erik Tysse har testet positivt på doping. Han sier at han er uskyldig.

– Jeg har ren samvittighet. Nå vil jeg finne ut hva som har skjedd. Jeg klarer ikke å finne ut av dette alene. Derfor har jeg bedt om hjelp, sier Erik Tysse. Han driver med friidretten kappgang.

Tysse har bedt om hjelp fra to personer. Den ene er advokat Gunnar Martin Kjenner. Det andre er Helge Oftebro. Oftebro var tidligere leder ved doping-laboratoriet på Aker Sykehus.

Tysse ble testet etter et løp i Sesto San Giovanni i Italia. Det var 1. mai. Urinprøven ble testet på doping-laboratoriet i Roma. Der viste A-prøven at Tysse hadde dopet seg med stoffet CERA. Det er en type EPO. Det kalles også blod-doping. Blod-doping er ment for å øke antall røde blodlegemer i kroppen. Det gir bedre kondisjon.

B-prøven ble testet to ganger. Årsaken var at den første testen ikke fulgte reglene fra Det internasjonale antidoping-byrået (WADA). Men den andre testen viste det samme som den positive A-prøven. Idretts-utøverne testes to ganger. I en A-prøve og en B-prøve. Det er for å sikre at resultatet er til å stole på.
– Jeg skjønte ingenting da jeg fikk vite dette. Nå er jeg trist. Og det er det å ikke vite som er det verste, sier Tysse. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Han sier han er uskyldig.
– Jeg har alltid hatt trodd på det arbeidet som gjøres med antidoping. Men jeg anklages for noe jeg ikke har gjort. Da mister jeg troen på systemet, sier Tysse.

Mange doping-mistenkte idretts-utøvere sier at de er uskyldige. Men Tysse må forholde seg til at han har avlagt en positiv dopingprøve. Tysse er ikke blitt anmeldt av Antidoping Norge. Men det kan skje ganske snart.
– Jeg kommer ikke til å gi meg. Jeg er villig til å ta kampen for å bevise at jeg er uskyldig. Om det kommer til å ta en måned eller fem år vet jeg ikke, men kampen skal jeg ta, sier Tysse. Det skriver nettavisa VG Nett.

Tysse er utestengt fra alle idretts-stevner inntil videre. Han kommer ikke til å delta i europa-mesterskapet (EM) i Barcelona i Spania. Det er neste uke.