Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tviler på om han kan vinne Tour de Ski

Petter Northug har aldri vunnet Tour de Ski. Nå tviler 29-åringen på om han noen sinne kommer til å gjøre det.

Langrennsløper Petter Northug aldri vunnet Tour de Ski.

Fire ganger har trønderen vært nummer to. Men den tøffe bakken Alpe Cermis har blitt for vanskelig hver gang.

– Jeg har gått mange gode løp i Tour de Ski. Men Alpe Cermis passer ikke for meg, sier Northug i et intervju med det tyske nyhetsbyrået DPA.

– Flere ganger har jeg ledet sammenlagt når jeg har startet på den siste etappen. Men jeg har aldri klart å beholde ledelsen. Ikke i den fryktelige bakken, sier han.

Northug har tatt gull i flere mesterskap enn noen andre. Han har også flere etappe-seire i Tour de Ski enn noen andre. Han har blitt nummer to fire ganger, og nummer tre to ganger.

Han mener grunnen til at han ikke vinner, er at han er for tung.

– Problemet er vekten min. Jeg er for stor og tung for denne typen stigning. Slik jeg ser det, er de bare de lette utøverne som kan lykkes der, sier Northug.

Tour de Ski har blitt arrangert hvert år siden sesongen 2006/2007. I løpet av ti dager arrangeres det sju eller ni renn. Siste etappe avsluttes av at man går opp slalåmbakken Alpe Cermis.

Nortug synes det er avslutningen som gjør Tour de Ski unik.

– Tour de Ski viser hvem som er den mest komplette langrennsløperen. Den som skal vinne der, kan ikke ta lett på noen av etappene. Du må være sterk i samtlige øvelser. Både på sprint og på langdistansene, i klassisk og i fristil, sier han.

– Alpe Cermis er blitt et symbol for Touren. Det ville blitt feil å fjerne den fra programmet. Selv om den ikke passer meg personlig, sier Northug.

I år han han ladet opp til Tour de Ski med et høyde-opphold i Sveits. Der har han vært sammen med broren Even. Og han har ikke gitt opp helt. Petter Northug sier han vil gjøre alt han kan for å vinne Tour de Ski.

– Denne konkurransen er fascinerende fordi den skiller seg fra de andre langrennsøvelsene. Jeg skal kjempe alt jeg kan for å bli best en gang. Jeg gir aldri opp, lover Northug.

Tour de Ski starter med sprint for kvinner og menn 1. januar.