Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Varsler svarte TV-skjermer under VM

Det kan bli svarte skjermer på TV under verdens-mesterskapet i fotball. 820 folk som jobber i NRK kan bli tatt ut i streik.

Arbeidstaker-organisasjonen LO Stat har sendt plassoppsigelse for 820 ansatte i NRK. Det er i forbindelse med lønnsoppgjøret. Det betyr at alle disse kan komme til å streike. Det er dersom ikke det blir enighet innen 17. juni. Det vil trolig gå ut over sendingene fra verdens-mesterskapet (VM) i fotball, skriver nyhetsbyrået NTB.

De 820 som er tatt ut, er organisert i Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Musikernes Fellesorganisasjon (MFO). Noen av dem jobber i Kringkastingsorkesteret, andre har ulike jobber rundt i NRK-systemet.

Først 12. juni blir det klart hvem som bir de første til å streike. Men det er fare for at NRKs VM-sendinger. Årsaken er at de som kan ende med å streike er fotografer, teknikere og andre med viktige jobber som trengs for produksjonen av VM.

– Vi har registrert at det er fotball-VM i år, sier Lise Olsen til NTB. Hun er forhandlingsleder i LO Stat.

Fotball-VM er i Brasil . Åpningskampen mellom Brasil og Kroatia sendes på TV 2. De deler rettighetene med NRK. Oppgjøret mellom Belgia og Algerie er den første kampen som eventuelt kan bli påvirket av streik i NRK.

Forhandlingene er en del av oppgjøret i Spekter. Meklingen skal gjennomføres 16. juni. Hvis ikke Riksmekleren finner en løsning, vil det bli streik fra 17. juni.

– Vi kom ikke til enighet i forhandlingene. VI går inn i mekling med ønske om å finne en løsning der. Samtidig må vi også forberede oss på at det kan bli konflikt, sier Olsen.

Først og fremst er partene uenige om lønn, ifølge LO Stat. NTL sier at det blir større og større lønnsforskjeller innad i NRK. MFO sier at medlemmene i Kringkastingsorkesteret over tid har fått mindre lønn enn ansatte i andre orkestre i Norge.