Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Verdens engang raskeste tatt for doping

Asafa Powell hadde en gang verdensrekord på 100 meter sprint. Nå er han tatt i doping.

Sprinteren Asafa Powell har avgitt en positiv dopingprøve. Det bekrefter agenten hans. Dermed er han den andre sprinteren som er tatt for doping i helgen. Også amerikaneren Tyson Gay er tatt for doping. Det er også en annen sprinter fra Jamaica, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi er i kontakt med Verdens antidopingbyrå (WADA). Vi forsøker å finne ut hvordan dette stoffet kommet inn i systemet hans. Så mye mer kan jeg ikke si i øyeblikket, sier Powells agent Paul Doyle.

Powell var en gang verdens raskeste mann. Han hadde verdensrekorden på 100 meter sprint.

LES MER HER:Powell trekker seg fra 100-meteren i VM

Powell bekrefter at han er tatt for doping.

– Jeg kan bekrefte at det er funnet spor av et forbudt stoff. Det var i en prøve jeg avga i forbindelse med det nasjonale mesterskapet vårt i juni, sa Powell i en uttalelse han valgte å offentliggjøre på nettsamfunnet Twitter. Det var etter at nyheten om hans positive prøve ble kjent.

Han fortalte at det stoffet som var funnet i prøven hans het oxilofrine. Det er et stimuli som står på lista over forbudte stoffer.

– Jeg ønsker å gjøre det helt klart for alle at jeg ikke er noen jukser. Jeg kan sverge på at jeg ikke aner hvordan dette stoffet er kommet inn i den prøven jeg avga, sa Powell.

Powell påsto at han ikke hadde tatt stoffet med vilje

– Det jeg ønsker å formidle er at jeg ikke er noen jukser nå. Jeg har ikke vært det tidligere heller, skrev Asafa Powell.

Agenten hans bekreftet det utøveren fortalte. Det virker som om Powell kommer til å kjempe mot beskyldningene om doping.

Powell har løpt på Bislett en rekke ganger. Han har spesialisert seg på 100 meter og den korte stafetten. Han er tidligere verdensrekordholder. Han har 9,72 sekunder som personlig rekord på 100 meteren.

I de store internasjonale mesterskapene har ikke Powell lyktes alene. Men han har vunnet gull med Jamaica i både De olympiske leker (OL) og verdens-mesterskapet (VM). Powell har også bronse i VM fra 2007 og 2009.

I år har Powell en bestetid på 100 meteren med 9,88. Den tiden oppnådde han 5. juli i Lausanne. Han løp mot og tapte for amerikaneren Tyson Gay. Søndag kveld ble det kjent at Gay også har avlagt en positiv dopingprøve. Han har derfor trukket seg fra VM.

Powell og Gay er ikke de eneste som er tatt for doping nå. Den jamaicanske sprinteren Sherone Simpson har avlagt positiv prøve. Simpson var med på Jamaicas OL-lag. Hun løp i den korte stafetten i London i fjor og vant sølv. Simpson ble tatt i det jamaicanske mesterskapet.

– Dette er vanskelig for meg. Den prøven jeg avla etter 100 meteren i det nasjonale mesterskapet vårt inneholdt et forbudt stoff. Det har jeg fått vite, sa hun søndag kveld.