Sport

– Vi beklager

Svømmeren Alexander Dale Oen døde av en hjertesykdom som ikke var blitt oppdaget. Olympiatoppens leger sier til familien at de er lei seg.

26 år gamle Alexander Dale Oen falt om under en treningsleir med svømme-landslaget. Det skjedde i USA 1. mai. Hjertet hans hadde stanset. Leger forsøkte å få det i gang igjen, men lyktes ikke. Nå viser undersøkelser at Oen døde av hjerteinfarkt.

Årsaken var en blodpropp i en blodåre inn til hjertet. Det skyldtes en hjertesykdom som ingen visste at han hadde.

LES MER HER: Sjokk og sorg over Oens død

Svømmeren hadde trange blodårer i hjerte-muskelen, og årene hadde tettet seg til.

– Dette er et svært overraskende funn. Det er nesten uforståelig at en 26 år gammel verdensmester i svømming kan ha fått en så alvorlig hjertesykdom, sier Ola Rønsen. Han er Olympiatoppens lege. Han er også er ansvarlig lege for det norske svømme-landslaget. Rønsen kom med en unnskyldning til familien, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Jeg har hatt det medisinske ansvaret. Jeg vil på vegne av meg selv og Olympiatoppen beklage overfor familien. Vi klarte ikke å finne ut av hjertesykdommen før det var for sent, sier Rønsen i en presse-melding fra Olympiatoppen.

Undersøkelser av Oen viste også at han må ha hatt små hjerte-infarkter en til to måneder før han døde. Det kan ha noe å gjøre med skulderplagene Oen hadde i vinter. Smerter i skulderen gjorde at han ikke kunne trene som normalt en lang periode.

Svømmeren ble undersøkt av mange spesialister i perioden januar til mars. Undersøkelser tydet på at en nerve i skulderen var i klem. Svømmeren ble også sendt til USA for videre undersøkelser.

– Det var ingen som tenkte at skulderplagene kunne skyldes en hjertesykdom, fortsetter Rønsen.

Eivind Berge er overlege ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitets-sykehus Ullevål. Han er overrasket over rapporten fra legene. Berge skal nå undersøke Dale Oens nærmeste familie. De skal sjekke for å se om andre i familien kan lide av samme sykdom.

– Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarterie-sykdom og hjerteinfarkt. De vanligste årsakene til sykdommen er røyking, at det er høyt kolesterol i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og at de ikke beveger seg nok, forteller Berge.

Oens familie sier også flere ting i presse-meldingen som kom tirsdag.

– Familien er takknemlig for å få vite årsaken til at Alexander døde. Fra familiens side er det viktig for oss å fortelle at vi er takknemlige for at alle har gjort det de kunne. Han er død fordi han hadde en alvorlig sykdom, står det blant annet.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå