Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ha 135.000 i publikum under billøp

I slutten av mai er det tid for billøpet Indianapolis 500. Nå har arrangøren fått ja til å ha så mye som 135.000 i publikum under løpet.

Neste måned er det Indianapolis 500. Det er et kjent billøp i USA som også blir kalt Indy 500. Arrangøren ønsker at det skal være 135.000 tilskuere rundt banen. Ingen arrangementer har hatt like mange siden starten av pandemien.

Indianapolis Motor Speedway sier at de har snakket med lokale helse-myndigheter. De er blitt enige om at arrangøren får slippe inn 40 prosent av alle det normalt sett ville vært plass til. Banen er den største idrettsbanen i verden. Det er sitteplass til 250.000 på tribunene. Det er plass til nesten 400.000 inne på området.

Det er gjort flere tester av hvor godt ulike tiltak for smittevern virker i Indianapolis. I mars og april ble det arrangert basketball-sluttspill for universiteter i delstaten. Det var lov til å ha et begrenset antall tilskuere på hver kamp. I finalen 5. april var det 8.000 i publikum.

Langt flere fikk se en kamp mellom to lag som kom fra samme universitet i Alabama. Den var i amerikansk fotball. Det var 47.218 som så kampen fra en tribune. Også i Australia har det vært over 50.000 på et idrettsarrangement nylig. Men ingen av de andre er i nærheten vil være i nærheten av Indy 500.

Roger Penske tok over som eier for banen for to år. Han hadde et håp om at det kunne være fulle tribuner. Selv om det blir færre, så er han fornøyd.

– Dette løpet og denne banen betyr så mye for folk i miljøet rundt bilsport. Vi føler et ansvar for å beskytte ryktet og gjennomføre løpet. Vi er også klare til å ta neste steg i å åpne økonomien igjen. Mange her i byen lever av idrettsarrangementer, sier Mark Miles. Han er daglig leder i firmaet til Penske.

Men det er mye som skal stemme for at arrangementet skal bli vellykket. Det vil bli målt temperatur på folk når de kommer til inngangen. Folk med billett skal få tilbud om å vaksinere seg gjennom hele mai måned. Det blir også påbudt å ha på munnbind inne på området. Det skal også være avstand mellom folk på tribunene.

Miles sa at 90 prosent av de som kjører i indycar-løpene er vaksinert fra før. Det samme er de som jobber for førerne. Han anslår også at rundt 60 prosent av tilskuerne vil være vaksinert før løpet. Folk uten vaksine kan også få se løpet fra tribunen. Men da må de teste seg før de går inn på området.

Løpet er 30. mai.