Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil stoppe rasisme med bilder av aper

Fotballspiller Romelu Lukaku har blitt hetset på banen i Italia. Nå skal et bilde av tre aper få slutt på rasismen i serien.

Det er laget en egen kampanje mot rasisme i serie A. Det er fotball-serien i Italia. Men kampanjen får kritikk.

Ligaen har laget en plakat for «Nei til rasisme». Den viser tre aper med malte ansikter. Plakaten finnes blant annet å se på sosiale medier og Serie As nettsted. Bildene er en del av en antirasisme-kampanje. Mange liker ikke kampanjen.

– Nok en gang gjør italiensk fotball verden målløs. Hvem har de fått råd fra? spør organisasjonen Fare. De jobber mot rasisme. De kaller kampanjen for en syk vits.

Også organisasjonen Kick It Out synes det er feil å bruke slike bilder. De håper Serie A vil vurdere å bytte ut bildene.

De italienske fotball-klubbene er også misfornøyde.

– Vi forstår at ligaen ønsker å gjøre noe mot rasisme. Men dette er ikke måten å gjøre det på, sier storklubben Roma.

 

Serie A forsvarer kampanjen.

– Ekte kunst er provokasjon, skrev ligaen i en uttalelse. Det skjedde etter at kritikken kom.

Simone Fugazzotto har laget bildene. Han sier at han ønsker å vise at vi alle tilhører samme rase.

– Maleriet mitt skal vise verdiene til fair play og toleranse. Jeg bruker aper som et bilde for mennesker. Det er fordi fargen på huden vår ikke er viktig, sier han.

Det er mye rasisme i italiensk fotball. Flere svarte fotball-spillere er blitt utsatt for hets fra tribunen. I slutten av november gikk alle de 20 klubbene i Serie A sammen. De skrev en uttalelse. De sa at de var bekymret for rasismen som har preget ligaen.

Spillere som er hetset er Romelu Lukaku, Franck Kessie, Dalbert Henrique, Ronaldo Vieira, Kalidou Koulibaly og Mario Balotelli. De har alle fått rasistiske tilrop slengt mot seg fra tribunen.

Den italienske avisen Corriere dello Sport har gjort situasjonen enda verre. Den skrev med store bokstaver v «Black Friday». Så viste de bilder av Lukaku og Chris Smalling. Dette skjedde før kampen mellomlagene Inter og Roma tidligere i desember. Da ble både spillere og klubber sinte.