Sport

VMs egen veteran

Arne Scheie har kommentert Ski-VM siden 1982. Men han var i Middelhavet da Bjørn Wirkola hoppet Holmenkollen ned.

67 år gamle Arne Scheie husker Bjørn Wirkolas innsats i hoppbakkene rundt om i Europa. Men hopperens største triumf fikk ikke den «hoppgale» Scheie se selv. Triumfen skjedde i verdens-mesterskapet (VM) på ski i Oslo i 1966. Da hoppet Wirkola Holmenkollen-bakken ned to ganger. Wirkola ble hedret som en konge i Oslo. Samtidig var 22 år gamle Arne Scheie på jobb. Han var pikkolo på en båt i Middelhavet.

– Jeg ville neppe ha sett så mye likevel i Kollen-tåka. Men ja, jeg gikk glipp av det, sier Arne Scheie til nyhetsbyrået NTB.

Arne Scheie er den eneste NRK-kommentatoren som får med seg både VM på ski i 1982 og VM i 2011. Han er med NTB til Holmenkollen for å mimre noen dager før VM starter. 23. februar er Scheie på plass i Holmenkollen på jobb. Han skal fortelle norske TV-seere om den norske innsatsen i langrenn og hopp.

Arne Scheie ønsker seg en ny, norsk verdensmester i hopp i Holmenkollen. Det blir i så fall den første etter Wirkola. Det minnet kan kanskje til og med overgå da Tommy Ingebrigtsen i vant VM i hopp i 1995, eller Espen Bredesen i 1993?

I 1965 fikk ikke Scheie lenger være militær. Han fikk en skade i tjenesten i militær-leiren på Jørstadmoen. Etter en kort periode ved leirens postkontor, fikk han valget: Bli her eller reis ut og oppdag verden!

– Jeg var ung, fri og frank, så hvorfor ikke? tenkte Scheie.

Han besøkte selskapet Den Norske Amerikalinje. Så bar det ut på 56 dagers Middelhavs-cruise som pikkolo med skipet MS «Oslofjord».

– En av jobbene mine var å gå rundt med nyheter hjemmefra. Det var til passasjerer på første klasse. Det var blant annet om VM og Wirkola-seirene, forteller Scheie.

– Jeg tenkte nøye gjennom på forhånd at jeg ikke fikk oppleve VM i 1966. Det var min mulighet den gang til å få se verden, og jeg har ikke angret siden.

Ikke mange mennesker kan skryte av å ha sett flere skihopp enn Arne Scheie. Som 17-åring gjorde han som faren: Han ble hopp-dommer.

– Men jeg har aldri vært skihopper selv. Det ble med egne bygde hopp vi lekte oss på i ungdommen. Aldri noe større greier, sier han.

Om bare noen dager skal nye VM-minner skapes i Holmenkollen. Arne Scheie har allerede startet forberedelsene til å sette de første ordene på dem.

– Jeg tenker mye på hvilke gode journalistiske poenger som kan møte oss. Stadig frisker jeg opp i minnet. Det er selv om jeg har alle tall om deltagerne tilgjengelig på papir. Jeg hater nemlig å overlate noen gode poenger til andre journalister dagen etter, sier han.

Det var likevel Oddvar Brås stavdrama som var det mest spennende i VM for 29 år siden. Brå gikk siste etappe i herre-stafetten i langrenn. Han brakk staven da russeren Alexander Zavajlov falt oppå ham. Men Terje Bogen kommer løpende til og gir Brå en ny stav. Russeren og Brå kommer samtidig over mål-linjen. Det blir delt gull.

Langrenns-triumfen er det beste minnet sammen med norsk gull i laghopp.

Norge vant med 0,9 poeng over Østerrike.

– Laghopping var ingen etablert øvelse den gangen. Det var alltid store forventninger til Oddvar Brå og Norge. Så også for meg var stafettd-ramaet det største øyeblikket fra 1982-VM. Jeg satt i redaksjonen og så dramaet på TV, forteller Scheie.

Hva Scheies beste øyeblikk blir fra VM 2011, gjenstår å se. Mye kan skje.

–Jeg gleder meg til alt, men aller mest til rennene i den nye Holmenkollbakken, sier Scheie.

Siste utgave

På forsiden nå