Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Voldelig start på EM

Vold preget starten av EM i fotball. Russland og England kan bli straffet.

Fredag startet Europamesterskapet (EM) i fotball. Det spilles i Frankrike. Men starten på fotball-festen har blitt et mareritt.

Flere dager på rad har fans slåss i gatene. Politiet har møtt dem med tåregass. Lørdag spredte volden seg til tribunen. Da spilte England mot Russland. Russiske supportere stormet tribunen etter kampen. De angrep engelske fans. Flere ble hardt skadd.

Russiske fans skal ha tatt med fyrverkeri inn på tribunen. Og de skal ha oppført seg rasistisk, skriver NTB.

Det internasjonale fotball-forbundet (UEFA) skal granske saken. Både Russland og England kan bli straffet.

– Jeg har aldri sett scener som dette på et stadion. Sperringene mellom fansen var ikke sterke nok, sier Martin Glenn til Sky Sports. Glenn er direktør i Det engelske fotballforbundet (FA).

Geoff Pearson er ekspert på hooliganisme. En hooligan er en fotballsupporter som bruker vold.

Pearson var til stede i den franske byen Marseille. Han så kampene i gatene. Volden er den verste han har sett. Og han kritiserer fransk politi.

– Politiet bar hjelmer og skjold. Hadde de ikke gjort det, hadde folk trolig ikke kastet flasker, sier Pearson til avisen Telegraph.

England og Russland skal spille kamp i Lille neste uke. Folk fryktet at det kan bli nye slåsskamper.

Vitalij Mutko er sportsminister i Russland. Han var på kampen mellom England og Russland. Han sa at det som skjedde var uakseptabelt.

– Det er tydelig at noen ikke kom hit for å se på fotball. De har dekket til ansiktene sine, og brakt skam over landet sitt. sier Mutko.