Tema
<strong>BLEKING:</strong> Pretty Chhetri har fått en hvit maske i ansiktet. Den må virke i rundt 15 minutter. Da blir huden hennes lysere og jevnere. Hudbleking er populært blant kvinner fra Asia og Afrika.

Lysere tider

Subhana Anwar pensler en hvit maske over ansiktet til Pretty Chhetri. Huden skal bli jevnere, penere og lysere. Blek hud er trendy.

Pretty Chhetri ligger rett ut på benken foran Subhana Anwar. Chhetri har en hvit maske i ansiktet. Masken gir fuktighet til huden. Masken inneholder også et pulver som bleker huden. Hudbleking er vanlig i flere land i Asia og Afrika. Mange kvinner med mørk hud synes lys hud er vakkert.

Subhana Anwar driver hudsalongen White Rose i Oslo. Hudbleking er populært blant kundene hennes. Hun har 10 til 12 behandlinger i uken. Pretty Chhetri fra Nepal bleker huden annenhver måned.
– Huden min blir penere, sier hun. Chhetri stryker fingrene over ansiktet for å vise hvor glatt huden er. 

Men kundene på White Rose ønsker seg ikke bare lysere hud. Subhana Anwar tror mange nordmenn med lys hud, misforstår hvorfor noen asiatiske og afrikanske kvinner bleker huden.
– Vi vil ha en jevnere hudfarge og penere hud. Det kan vi få av en slik behandling. Hudbleking lysner også mørke hår i ansiktet. Det er mange grunner til å bestille en time med hudbleking, sier Anwar. 

I mange land i Asia bleker både menn og kvinner huden sin. Det finnes ansiktskremer som gjør huden lysere. I India kalles det for «the Snow White syndrome» («Snøhvit-syndromet»). Salget av ansiktskremer som bleker huden, har økt kraftig. Analysebyrået AC Nielsen har regnet ut at det vi bli solgt 25 prosent flere blekekremer i India i 2010 sammenlignet med 2009.

Cecilie Nordfeldt er doktorgrads-stipendiat ved Universitetet i Oslo. Hun tror det er flere grunner til at lys hud er status i India.

– Det viktigste er hvordan folk behandler dem med lys hud. Ingen er redde for å kommentere andres utseende. Det har blitt en vane å beundre en person med lys hud. Spesielt hver gang noen forlover seg eller gifter seg. Da kommenterer alle slektingene bruden eller brudgommens hudfarge. Det er ingen tvil om at en lys brud eller brudgom får ekstra høy status, sier hun.

I India er folk delt inn i kaster. Det er et klasse-system. Folk fra høy kaste kan bli prester eller ledere. De er ofte lyse i huden. Folk fra lav kaste er ofte litt mørkere. De får dårlig betalte jobber. Det gjør at noen indere tenker at lys hud er bedre enn mørk. Kastesystemet gjelder ikke lenger. Men mange indere bruker det likevel.

En indisk fortelling handler om de tre fargene svart, hvit og gul. Hver farge har sin egen kvalitet. De kalles guna. Fortellingen er fra religionen hinduisme. 

– Hvit farge betyr renhet og sannhet. Her hører de høye kastene til. Gult er bevegelse og energi. Det er fargen til de mellomste kastene. Svart betyr mørke og død. Den tilhører de lavere kastene, sier Nordfeldt.
Fortellingen sier også at alle mennesker har både hvitt, gult og svart i seg. Man trenger litt av hver for å leve. Men mange tenker at det er best å være hvit.

Hudbleking kan være skadelig for huden. I Frankrike er det startet en kampanje mot hudbleking. Mange kvinner har opplevd at huden deres har blitt ødelagt av bleking. Label Beauté Noire (Foreningen for svart skjønnhet) vil at kvinner med mørk hud skal være stolte av utseendet sitt. Det skriver avisa Aftenposten.

Subhana Anwar sier behandlingen på White Rose er helt trygg. Kundene hennes har aldri klaget.

Det er også mulig å bleke huden ved Hudklinikken i Oslo. Men kun små områder i ansiktet. For eksempel på pigmentflekker. Hudlege Jon Langeland sier at en slik behandling ikke er skadelig for huden. Men han vet ikke om andre typer behandlinger er like trygge.
– Jeg vet jo ikke hva andre salonger eller klinikker gjør. Men når vi bleker huden, er det ikke skadelig, sier han.

Hilde Christina Skaar er hudpleier. Hun har Norges største blogg om hudpleie. Skaar synes folk bør beholde sin naturlige hudfarge.

– Å bleke huden kan være skadelig. Det kan også solarium være. Jeg synes det er ganske merkelig at noen vil forandre hudfargen. Vær fornøyd med det du blir født med, sier Skaar.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå