Tema

Seiler til landsleir med 10.000 speidere

Denne uka har sju skuter seilt til Stavanger. Lørdag samles over 10.000 speidere til Norges speiderforbunds landsleir.

Over 10.000 speidere Norge og utlandet er ventet til Norges speiderforbunds landsleir. Den er på Madla i Stavanger i Rogaland. Leiren starter lørdag.

Speiderne kommer med buss, tog, sykkel, fly og egne båter. Noen av dem har vært på reise lenge. Til sammen er det ventet over 10.000 speidere i alderen 11 år og oppover. Av disse kommer rundt 3.000 speidere fra utlandet.

- Det blir spennende å være på en så stor leir. Jeg har aldri vært på landsleir før, sier Markus Stokkenes fra 7. Kristiansand Sjø. Han er 14 år gammel. Han seiler med skuta «Havbraatt«.

Noen speidere har reist med sju skuter og flere mindre speiderbåter. De har vært på reise fra øst, sør og nord i over en uke. Da skutene rundet Tungenes Fyr nord for Stavanger, braket de sammen i vannkrig. Noe senere glir skutene inn i Vågen mellom cruiseskipene. De skytes en salutt fra kanonen. Det er når skipene kommer inn. Speiderne er i ferd med å innta oljebyen.

– Åpningsleirbålet lørdag er første høydepunkt. Envy og Hanne Sørvaag kommer på scenen. Det blir også stort at vi skal ha 1.500 speidere på Preikestolen hver dag, sier pressekontakt Geir Gjervan til nyhetsbyrået NTB. Preikestolen er en kjent severdighet i Rogaland.

Artist Hanne Sørvaag har laget landsleirsangen «We got what it takes» . Den fremføres lørdag kveld. Deretter er det fullt program for speiderne. Alle 10.000 speidere bor i telt og lager mat selv.

Speiderne skal også ut av leiren. De kan besøke alle Stavangers museer og reise til Kongeparken i Ålgård. Speiderne skal også dra ut på haik. Det er en døgnlang tur på omtrent 1 mil utenfor leirens område. Det er satt opp 40 haikeruter i Rogaland. 1.000 speidere hver dag skal velge en av disse.

– Haik er overnattingsturer uten voksne. Det er en viktig sak for speidingen. Vi skal verne om barnas rett til å reise på tur alene, uten voksne, sier Gjervan.

Det blir folksomt med 10.000 speidere på jordene ved Madla. Men folk i området blir likevel bedt om å besøke leiren. Det er mange leirbål å sitte ved.

I løpet av uka skal det lages rundt 300.000 måltider der. Speiderne spiser 30.000 brød og drikker omtrent 35.000 liter juice. Minst 150.000 timer med frivillig arbeid er nødvendig for å få til leiren. Det er det samme som 17 årsverk.

– Å drifte en sånn leir krever mye folk. Omtrent 1.000 av dem som kommer hit, trengs for å holde driften i gang. Det er med alt av kioskvirksomhet, leirkafeer og vasking av toaletter, sier Gjervan.

Det å ta vare på miljøet er et viktig tema på leiren. Landsstyret i Norges speiderforbund har fått leiren Miljøfyrtårn-sertifisert. Det betyr kildesortering av alt avfall. Det gjelder alt søppel, også matavfall. Det er også valgt økologisk bomull til alle T-skjorter og klær som gis ut i forbindelse med leiren.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå