Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

2016 var det varmeste året noensinne

Temperaturen stiger på kloden. 2016 var det varmeste året som er målt.

Lite snø, mer ørken og varme. Det blir stadig varmere på jorda. I fjor var det varmeste året som noensinne er registrert på jorda. Det viser målinger gjort av forskere fra USA.

Målingene ble startet i 1880. Forskerne har sett på temperaturer i gjennomsnitt på land og på havet. Og begge steder ble det målt varmest temperatur. Forskere i det et amerikanske direktoratet NOAA har laget en rapport om dette. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Også romfartsorganisasjonen NASA har målt det samme.

I 2016 var det 0,94 grader varmere i gjennomsnitt enn i det 20. århundre. Det var også 0,04 grader varmere enn i 2015. Det var sist det ble satt rekorder med varme.

Varmest var det i India, Kuwait og Iran. I byen Phalodi nord i India var det 51 varmegrader 19. mai. 22. juli var det 53 grader i Dehloran i Iran.

 

Den aller høyeste temperaturen ble målt i Mitribah i Kuwait. Der var det 54 varmegrader. Det er sannsynlig den høyeste temperaturen noensinne registrert i Asia.

 

Hele Nord-Amerika hadde også det varmeste året siden 1910. Asia og Europa opplevde sitt tredje varmeste år siden målingene startet.

Varmen får også følger andre steder. I Arktis smelter havisen raskere enn noen gang.

Vi bidrar selv til at det blir varmere. Forurensing fra bruk av bensin, olje og kull påvirker temperaturen. Eksperter mener den eneste løsningen på problemet å bruke mindre av slike fossile brensler, Samtidig må det jobbes mer med fornybar energi.

 

– Endringene i klimaet er en av de største utfordringene i dette århundre, sier Mark Maslin. Han er klimaforsker ved University College i London.