Tema

Derfor feirer samene denne dagen

I dag (lørdag) er den samiske nasjonaldagen. Den feires i hele Norge.

Hvert år den 6. februar feires samenes nasjonaldag. Dagen kalles også «samefolkets dag» og «samisk folkedag». Nasjonaldagen er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Dagen ble feiret for første gang i 1993.

Feiringen er til minne om det første samiske landsmøtet. Det skjedde i Trondheim i 1917. Det var aller første gang at alle samer samlet seg for å diskutere felles saker.

Men flere unge samer flytter bort fra samiske områder. Siden 1990 har det blitt færre og færre som bor i det samiske områdene nord for Saltfjellet. Det forteller tall fra Statistisk sentralbyrå. Nå bor det omtrent 55.600 personer i området.

Det er flest unge som flytter ut. Det betyr at det er flere personer over 50 år i disse områdene enn i resten av landet. Uten innvandrere ville det vært enda færre som bodde i de samiske områdene. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Mange samer flytter til Oslo. Og dagen feires over hele landet med aktiviteter for store og små.

NRK sami har samlet informasjon om feiringen fra hele Norge. Her kan du se programmet.

I Oslo blir dagen feiret med konserter, teater og utendørs kino. Lørdagen starter med frokost i Rådhuset. Utover dagen kan du smake tradisjonell samiske mat som blodpannekaker, reinkjøtt og tyttebærgrøt.

Filmen «Frost» vises utendørs ved Riksscenen. Blir det kaldt, kan du varme deg i en lavvo og spise en varm pølse. Dagen avsluttes med en festkonsert.

På Nesodden blir det blant annet tradisjonell tromme-seremoni, og i Bergen er det middag og samisk gudstjeneste. Ellers blir det feiringer fra Hedmark til Finnmark, i både store og små byer. Mange steder er det både kjøring med rein og tradisjonelle samiske aktiviteter.

Mer fra Tema

På forsiden nå