1. mai er arbeidernes internasjonale kampdag. Denne dagen skal handle om viktige saker for arbeidere. De fleste av oss har fri fra jobben. Flagget heises til topps.
1. mai har ikke alltid vært avslappende. Mange har jobbet hardt for at vi skal ha det bra på jobb. Noen gjør dette fremdeles. 1. mai holder folk taler, og mange går i tog i hele Norge.
Men 1. mai 2020 blir annerledes på grunn av korona-viruset. Markeringene foregår digitalt for å unngå smitte.
Kampdagen startet med at amerikanske arbeidere streiket. De krevde en kortere arbeidsdag – på åtte timer. Året var 1886, skriver nettstedet Store norske leksikon.
I 1889 møttes folk for å diskutere arbeidsliv i Paris i Frankrike. Der bestemte de at 1. mai skulle bli en dag for demonstrasjoner.
På 1. mai skulle arbeiderne kreve sine rettigheter sammen. Det ble også en festdag.
Norge feiret 1. mai i 1890. Oslo het da Kristiania. 3.600 personer deltok på Youngstorget i byen. I Halden feiret de med fest, ifølge nettstedet Wikipedia.
Under andre verdenskrig ble 1. mai en fridag i Norge. Da krigen tok slutt i 1945, ble loven fjernet. Stortinget bestemte i 1947 å gjøre 1. mai til fridag igjen.
I dag har folk det bedre i arbeidslivet etter alle kampene. Vi tjener mer penger og jobber kortere dager. Vi får lønn selv om vi er syke og må bli hjemme. Men slik er det ikke alle steder i verden. Det er fortsatt kamper å kjempe i arbeidslivet.
1. mai markeres som regel på Youngstorget i Oslo. Politikere og andre taler om viktige saker. Det gjør de over hele Norge.
I 2017 kjempet for eksempel folk i Odda for å redde tjenester ved sykehuset. Odda er nå i Vestland fylke.
– Vi er sinte og klare for kamp, sa ordfører Roald Aga Haug til kanalen NRK.
1. mai 2020 er spesiell på flere måter. Vi kjempet fortsatt mot korona. Det får følger folk næringslivet og folks arbeid. Også oljeprisen påvirker norsk økonomi.
Over 400.000 har bedt arbeid- og velferdsetaten Nav om pengehjelp, som er dagpenger. Folk står uten jobb og inntekt.
Her kan du følge med på hva som skjer på Youngstorget i år (du sendes til LOs side).
En versjon av denne saken ble først publisert på klartale.no i 2017. Den er oppdatert.