Tema

Slik fikk vi skikkene til advent

Advent er ventetida før jul. Den starter 1. desember. Visste du dette om advent?

I dag er advent bare koselig. Men egentlig handlet den om å tenke på sine synder. Advent stammer fra slutten av 400-tallet. Kirken bestemte at folk skulle faste før jul. I mange katolske land faster de fortsatt.

Ordet advent kommer fra gammelt latinsk språk. «Adventus Domini» betyr «Herrens komme».

Å pynte med fiolett farge er typisk norsk. Det er ikke vanlig i andre land å pynte med fiolett i adventstida. Nordmenn startet med skikken på 1970-tallet.

Fargen kommer egentlig fra kirken. Der brukes ulike farger i løpet av året. Presten bruker fiolett drakt i adventstida og i fastetida.

Vi tenner lys fordi det egentlig var luksus. Folk støpte lysene sine selv før i tida. De brukte talg fra dyr som ble slaktet før jul. Arbeidet krevde tid. Til vanlig hadde ikke folk så mange lys. Å tenne flere lys var derfor et symbol for fest og høytid.

Skikken med adventsstake for fire lys kommer fra Tyskland. Slike staker ble ikke vanlige før etter andre verdenskrig. 
I starten var det vanlig å tenne fire lys i en krans av grønne planter eller bar.

Adventskalenderen kom til Norge på 1930-tallet. Men den ble ikke vanlig før etter andre verdenskrig. Først i 1958 fikk Norge kalendere med sjokolade i.

Verdens første advents-kalender ble laget av fru Lund i Tyskland. Hun ville trøste sin syke sønn på 1880-tallet. Det forteller en historie, men vi vet ikke om den er sann. Andre kilder forteller om en slags kalender fra tidlig på 1800-tallet.

I 1908 kom de første kalenderne som var laget for salg. De ble laget av Gerhard Lang fra Tyskland. I 1922 laget han de første kalenderne med luker. Lang fant også opp kalender med sjokolade i 1926.

Lucia-feiringen er 
faktisk ikke så gammel. I

hvert fall ikke den feiringen vi kjenner. Barn kler seg i hvite kapper og går i tog med lys. Vi spiser boller kalt lussekatter.

Denne feiringen kan ha startet i Sverige så sent som på 1800-tallet. Kanskje er den påvirket av en historie fra Tyskland. Det fantes en hvitkledd jente med papirkrone og lys på hodet. Hun delte ut gaver.

Men historiene om helgenen Lucia er mye eldre. Lucia kom fra Sicilia i Italia. Hun levde på 300-tallet. Lucia var svært kristen. Det likte ikke romerne som styrte. De drepte henne. Én historie sier at hun døde med en lykt i hånden.

Andre kilder: Nyhetsbyrået NTB, boka «Julen» av Anders Berg, Liv Berit Tessem og Kjetil Widswang og boka «Jul i Norge» av Ørnulf Hodne

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå