Pepperkakenes historie
Bilde 1 av 2

Hvorfor heter det egentlig pepperkake?

Få bruker pepper i pepperkakene. Så hvorfor heter det pepperkaker?

– Jeg bruker én teskje pepper i pepperkakene. Den gir det lille stinget av pepper som jeg synes pepperkakene behøver, sier Torunn Nordbø. Hun er daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Men mange av oppskriftene på pepperkaker er helt uten pepper. Så hvorfor heter det egentlig pepperkaker?

Forklaringen er enkel: I middelalderen ble ordet «pepper» brukt om all slags krydder i Tyskland. Det skriver de tyske magasinene nuernberg-und-so.de og 
artikelmagazin.de.

Pepperkaker kom til Norge fra nettopp Tyskland. Det skjedde på 1600-tallet. Men det var ikke vanlig at folk bakte pepperkaker selv før komfyren kom.

– Før måtte folk kjøpe pepperkakene av bakere eller på store gårder. Der laget de pepperkaker i svære, vedfyrte ovner, forteller Nordbø.

Så fikk folk flest komfyrer. Det skjedde på 1800-tallet. Først da begynte nordmenn å bake småkaker i ovnen til jul.

Før det bakte folk krumkaker og goro til jul. De ble bakt i jern. Slike kaker er det funnet spor etter allerede fra 1400-tallet. På slutten av 1700-tallet fikk vi kaker med smult, som smultringer og fattigmann.

Pepperkaken har en lang historie. Kaker som ligner dagens pepperkaker ble laget i det gamle Egypt. Der laget de kaker med honning og krydder allerede i år 350 før Kristus. Grekerne, romerne og kineserne hadde også kaker med honning og krydder.

Pepperkakene vi kjenner kommer fra den tyske byen Nürnberg. Byen var viktig for handel før i tida. Folk handlet krydder fra fjerne land. Det ble også laget honning i nærheten av Nürnberg. Dermed ble pepperkaker vanlig i denne byen.

Munker og nonner i kloster laget kakene. De var fine å spare til dårlige tider, fordi de holder seg lenge.

– På engelsk heter de jo «ginger bread». Ginger er ingefær, så det sier noe om hva de synes er viktigst i kakene, sier Nordbø.

Andre typiske krydder i kakene er kanel, malt nellik og kardemomme.

– Det er også viktig å bruke natron i stedet for bakepulver, synes jeg. Det gjør pepperkakene ekstra luftige, sier Nordbø.

Hun tror pepperkaker er blitt så populære fordi de er lette å lage.

Deigen er lett å kjevle og jobbe med. Det er hyggelig å bake pepperkaker med barna og å lage pepperkakehus. Så kan de pynte og bruke kreativiteten sin. For mange er baking av pepperkaker et godt minne fra barndommen. Den stemningen vil de gi videre til sine egne barn, sier Nordbø.

Er du nysgjerrig på andre juletradisjoner? Les noen av disse sakene:

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå