Tema

Bilde 1 av 4

Slik var året 2017

Husker du Vidar, Veireno og Trollpikken? Dette skjedde i Norge i året som gikk.

Januar:

Nordland blir første fylke til å flytte de store radiokanalene. Kanalene flytter fra nettet FM til det digitale nettet DAB. Troms og Finnmark er sist ute. Der flyttet kanalene i desember.

Ekstremværet Vidar herjer i Sogn og Fjordane, Rogaland og Hordaland.

Februar

1. februar blir det første homofile paret gift i en norsk kirke. Det skjer i Eidskog kirke i Hedmark.

Samefolkets dag markeres 6. februar. Da er det 100 år siden det første samelandsmøtet.

Oslo kommune tar over hentingen av søppel fra selskapet Veireno. Det skjer etter måneder med søppelkaos i hovedstaden.

Mars:

Terroristen Anders Behring Breivik blir ikke behandlet dårlig i fengsel. Det bestemmer Borgarting lagmannsrett. Ingen bryter menneske-rettighetene hans, sier retten. Breivik gikk til sak mot staten for å få det bedre i fengselet. I juni avviser Høyesterett anken til terroristen.

April:

Ubaydullah Hussain dømmes til ni års fengsel for å ha vervet andre til terror. Han er tidligere medlem av gruppa Profetens Ummah. Hussain anker dommen.

Statsminister Erna Solberg besøker Kina. Der møter hun president Xi Jinping. De snakker ikke om fredsprisvinner Liu Xiaobo. Liu er syk. Han dør 13. juni. Solberg blir kritisert for ikke å si noe om dødsfallet.

Mai:

17. mai kommer Joshua French tilbake til Norge. Han har sittet åtte år i fengsel i Kongo. Moren til French har hele tiden jobbet for å få sønnen hjem. French ble dømt for drap i 2009 med Tjostolv Moland. Moland døde i fengselet i 2013.

De nye sedlene kommer. De er for 100 kroner og 200 kroner. På 100-lappen er Kirsten Flagstad byttet ut med Gokstadskipet. En torsk tok over for Kristian Birkeland på 200-lappen.

Juni:

Stortinget vedtar at kommuner skal slå seg sammen. Norge skal ha 354 kommuner og ikke 428. 19 fylker skal bli til 11 nye regioner.

Den siste episoden av den norske serien «Skam» sendes. Det skjer 24. juni. Serien var en stor suksess for kanalen NRK.

Juli:

En stein i Rogaland får mye oppmerksomhet. Noen har ødelagt den med vilje. 7. juli blir Trollpikken i Egersund reparert. Saken blir en nyhet i flere land.

En 16 år gammel gutt blir dømt til 11 års fengsel. Han drepte 14 år gamle Jakob Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk. Det skjedde ved en skole i Kristiansand i desember 2016.

August:

Opptil 400 skatter fra vikingtiden blir stjålet. Det var ikke bra nok sikkerhet ved Universitetsmuseet i Bergen. I november har politiet funnet to tredeler av de stjålne tingene. Flere menn er pågrepet og siktet i saken.

Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøker Rinkeby i Sverige. Hun kaller det en studietur. Sveriges migrasjonsminister avlyser et planlagt møte med Listhaug.

September:

11. september er det stortingsvalg. Erna Solberg blir gjenvalg som statsminister. De borgerlige partiene beholder flertallet i Stortinget. Senterpartiet er partiet som øker mest. Også flere stemmer på Sosialistisk Venstreparti. Rødt får sin første stortingsrepresentant.

Den tidligere politimannen Eirik Jensen dømmes i Oslo tingrett. Han får 21 års fengsel for grov korrupsjon. Han anker saken. Den skal komme opp igjen 28. august 2018.

Oktober:

Det er stor fare for at fjellpartiet Veslemannen raser. Folk som bor under fjellet Mannen i Romsdalen må flytte. Det sprøytes vann på fjellpartiet for å få det til å rase. Faren for ras er stor flere ganger, men fjellpartiet raste ikke denne gangen heller.

Regjeringen har mistet tilliten til Islamsk Råd Norge. Organisasjonen får ikke lenger penger av staten. Fire organisasjoner deler på 650.000 kroner i statsstøtte. Det ble klart i desember. Pengene skulle opprinnelig gå til Islamsk Råd Norge. De skal blant annet jobbe mot sosial kontroll.

November:

De tre første kampflyene F-35 lander i Norge. Til sammen skal Norge kjøpe 52 kampfly. De fleste skal være på Ørland hovedflystasjon i Sør-Trøndelag.

#metoo-kampanjen får mye oppmerksomhet både i Norge og ellers i verden. Kampanjen handler om seksuell trakassering og overgrep i flere norske bransjer.

Ekstremværet Ylva herjer i Nordland og Troms i november. Tusenvis mister strømmen, og takene blåser av mange fjøs.

Desember

Regjeringen sier ja til å skyte totalt 42 ulver i vinter. Organisasjonen WWF mener skytingen av ulv bryter med internasjonale regler. 

Venstre bestemmer at de vil bli med i regjeringen sammen med Høyre og Fremskrittspartiet. Partiene skal forhandle om saken i januar.

Mer fra Tema

På forsiden nå