Tema

Historien om Donald Trump

Han slo læreren sin, men imponerte i sport. Slik var livet til Donald Trump før han ble president i USA.

– Godt nytt år til dere alle, også til mine mange fiender. Og de som har kjempet mot meg og tapt så grundig. De aner ikke hva de skal gjøre nå.

Det skrev Donald Trump på nettsamfunnet Twitter da 2017 startet. Han skulle snart bli president i USA.

20. januar 2018 har Trump vært president i ett år. Det har vært et år med mange hendelser. Trump har tatt USA ut av klima-avtalen. Han har truet Nord-Korea. Han har skapt mer uro i konflikten mellom Israel og palestinerne. Han har tvunget sjefer til å slutte i jobbene sine. Og ikke minst har han fornærmet mange. Både på Twitter og i andre sammenhenger.

Donald Trump skapte bråk også før han ble valgt. Han snakket stygt om kvinner og journalister. Han sa at han ville stenge ute muslimer fra USA.

Men velgerne lot seg ikke skremme. Landets arbeidere stemte Trump inn i Det hvite hus. Han ga dem håp om jobb og bedre framtid.

Presidenten ble født 14. juni 1946 i New York. Siden da har han bygget høye skyskrapere, hoteller og casinoer. Det har gjort Trump rik og kjent.

Men det var faren som startet eventyret. Han bygde hus til fattige med støtte fra staten. Men de svarte fikk ikke bo der.

Donald var farens favoritt. Men alle barna i familien skulle bli vinnere. Det var en tøff verden. Det lærte de av faren. På skolen fikk Donald Trump trøbbel. Han slo musikklæreren sin. Hun hadde ikke peiling på musikk, visstnok.

– Jeg er ikke stolt av det, skrev Trump i en bok.

Faren måtte få orden på gutten. Han ble sendt til en militærskole. Trump lærte å få kontroll over sinnet. Han skulle kjempe med hodet, ikke hendene.

Michael D’Antonio har skrevet bok om Trump. Han snakket med ham flere ganger. Helt til Trump ble sur fordi forfatteren snakket med folk han ikke likte.

– Det var for sent da han kom til militærskolen. Trump var allerede en bølle. Han hersket over elever og lærere, sier D’Antonio.

Men gutten imponerte likevel. Det forteller tidligere elever.

– Han var smart og flink i sport. Han kunne spilt baseball på høyt nivå, sier Arthur Schoenewaldt til businessinsider.com.

Han var elev og bodde med Trump på skolen.

Donald Trump hadde fire søsken. Men den eldste broren Fred ble ikke gammel. Han døde da han var 43 år gammel i 1981. Fred ble syk av for mye alkohol.

Da hadde lillebroren allerede begynt å tjene penger. Han hadde giftet seg med Ivana Trump. De fikk tre barn sammen.

– Donald var ikke så interessert i barna. Bare de gangene han kunne snakke forretninger med dem, skal Ivana ha sagt.

I valgkampen ble Trump beskyldt for å mobbe en funksjonshemmet journalist. Han skrøt av å kunne tafse på kvinner fordi han var kjendis. Dette gjorde mange rasende.

Trump glemmer ikke sine fiender. Som da han ba om hjelp med penger på 1990-tallet. Noen personer sa nei til å hjelpe Trumps bedrifter i nød.

– Jeg skal bruke resten av livet på å ødelegge for dem. Det skal Trump ha sagt til forretningsmannen Richard Branson under en middag.

Trump har en egen liste med fiender. Det sa en som jobbet for ham. Trumps fiender er politikere, journalister og folk i næringslivet. Og kanskje skuespiller Robert De Niro?

– Trump er en bikkje, en gris og idiot. Han vet ikke hva han snakker om. Han bryr seg ikke, har stjerna sagt.

Kilder: TV 2, Aftenposten, The Times, Wikipedia, NTB, Vårt Land, Business Insider, US Magazine, Dagbladet

Siste utgave

På forsiden nå