Tema

Derfor er skreien så viktig for Norge

Vet du hva denne fisken har hatt å si for landet vårt?

Nå er det igjen tid for skrei. Hver vinter kommer skreien fra Barentshavet til norskekysten for å gyte. Den spesielle torskefisken svømmer opptil 1.000 kilometer for å lage barn.

Men noen havner på norske middagsbord før det skjer. Mennesker i Norge har spist skrei i tusener av år.

– Det er funnet 6.000 år gamle beinrester av torsk i grotter. De kommer sannsynligvis fra skreien, sier Amund Bråthen til Klar Tale. Han jobber i Norges sjømatråd.

Skreien kommer inn til kysten av Nord-Norge hver vinter for å gyte.

– Den blir der til mars eller april. Det oppdaget folk i tidligere tider, sier Bråthen.

I Nord-Norge var skreien med på å holde folk friske. I den lange mørketida fikk folk lite D-vitamin fra sola. Da kunne de bli syke. Men leveren til skreien er full av det viktige vitaminet. Folk spiste lever sammen med rogn og kjøtt fra fisken.

– Fiskerne trengte noe å spise når de var ute sammen på lofotfiske. Det enkleste var å spise den fisken de hadde fått. De delte den opp i biter og kokte den i en kjele med lever og rogn. Noen ganger hadde de potet eller flatbrød til. Slik ble matretten skreimølje til, forteller Bråthen.

I år 875 reiste vikingen Torolv Kveldulvsson til England. Han hadde med seg tørrfisk av skrei. Torolv skulle bytte til seg klær og andre ting han trengte. Han er den første vi kjenner som drev handel med tørrfisk i utlandet.

– Skreien ble brukt av vikingene. Det var fordi de kunne henge den opp og lage den til tørrfisk. Tørrfisken var en veldig viktig råvare. De kunne ta den med seg når de var ute og reiste. Etter hvert ble den veldig populær i Italia, og i Spania og Portugal, forteller Bråthen.

Skreien var også viktig for å bygge opp byer som Bergen, Ålesund og Kristiansund.

– Bergen er bygget opp takket være handel med tyskere. Båter med tørrfisk dro så fort de kunne fra Nord-Norge til Bergen. Tyskerne sendte fisken videre til Tyskland og andre land i Europa. I Ålesund og Kristiansund laget de klippfisk av skreien.

Klippfisk er fisk som tørkes og saltes.

Fremdeles er skreien viktig for landet vårt. Vi spiser rundt 9.500 tonn fersk torsk i året. Mesteparten av dette er skrei, ifølge Bråthen. I fjor solgte vi 7.200 tonn skrei til utlandet.

Slik lager du skreimølje

Kok opp godt saltet vann. Skru ned varmen og la rognen trekke. Du kan pakke den i sølvpapir slik at den ikke går i stykker. En liten rogn bør trekke i 15 til 20 minutter. En stor rogn trenger rundt en time.

Leveren må renses for hinner. Den skal også trekke, men ikke i så mange minutter. Det samme gjelder for fiskekjøttet.

Gulrøtter, poteter, sandefjordsmør eller eggesmør er godt til. Noen bruker stekt bacon.

###

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen / © Norges sjømatråd

Denne saken sto på trykk i Klar Tale i 2015.

Siste utgave

På forsiden nå