Tema

Hvis strømmen streiker, stopper samfunnet

Vet du hva du skal gjøre uten elektrisitet? Svaret er trolig nei.

Oslo, januar 2019: I tre døgn har det kommet ekstremt mye snø på Østlandet. All snøen gjør at trær ramler over ende. En av strømlinjene mellom Norge og Sverige faller sammen. Deler av strømmen blir borte.

Uværet roer seg. Men nå er det meldt kaldt vær med opptil 20 minusgrader. Folk bruker mer strøm for å varme opp husene sine. Det blir for stor belastning på strømnettet. Flere strømlinjer slutter å virke, og nå er Oslo helt uten strøm. Det vil ta flere dager før strømmen er tilbake igjen.

Hva nå?

Dette har rundt 50 personer fått i oppdrag å tenke på en torsdag i sommer. De er med i Krisespill 2018 på Den gamle krigsskolen i Oslo. Det er arrangert av organisasjonen Kvinners Frivillige Beredskap.

Deltakerne sitter i grupper og planlegger. Hva ville de gjort hvis strømmen forsvant i Oslo, midt på kaldeste vinteren? Noen jobber i kommunen eller i næringslivet. Andre med forsvar og beredskap. Ute er det 30 grader og strålende sol.

– Oslo er veldig avhengig av sikker levering av strøm. Vi får strømmen vår fra andre steder. Uten strøm vil Oslo slutte å fungere, sier Ann Kristin Brunborg. Hun er sjef for beredskapen i Oslo kommune. Beredskap betyr å være forberedt til en situasjon som kan være farlig.

Dersom strømmen i Oslo blir borte, er det ikke bare lyset som forsvinner. Mobilnettet slutter å virke. Pumpene som gir deg vann i springen og toalettet, bruker også strøm.

Det samme gjør T-banen, tog og trikker. Butikker og bensinstasjoner må stenge. Det blir umulig å betale med kort og å ta ut penger. Hele byen stopper opp.

Det mest alvorlige er at vannet blir borte, ifølge Brunborg.

– Hundretusener vil miste vannet i boligene sine. Det samme vil flere tusen arbeidsplasser. Det gjelder både drikkevann og vann til avløp. Det vil skje i løpet av få timer, sier hun.

Følgene blir store. Liv og helse settes i fare. Flere personer enn vanlig vil dø. Det blir mer forurensing. Næringslivet stopper opp. Det gjør også institusjoner i samfunnet som er viktige for hele landet.

– Kommunen blir alvorlig svekket i lang tid etterpå, sier Brunborg.

På Den gamle krigsskolen er det bekymrede miner rundt bordet. Deltakerne diskuterer problemene som kan oppstå. Hvordan skal hjemmetjenesten fra kommunen komme seg til dem som trenger hjelp? Bilene de bruker, går på strøm.

– Vi har en bil som går på vanlig drivstoff, også. I tillegg har vi sykler. Det går an å sykle med piggdekk på vinterføret, sier Irene Teslo. Hun jobber for kommunen i bydel Gamle Oslo.

– En vinter da jeg jobbet på Ullevål sykehus, var det ekstra mye snø. Da gikk jeg til jobb på ski, forteller hun.

Men hvor stor er faren for at alt dette kan skje i virkeligheten? Faren er absolutt til stede, skal vi tro Ann-Kristin Larsen. Hun jobber med beredskap i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). De har ansvaret for å sikre forsyningen av strøm i Norge.

– Ingen av nettselskapene kan garantere forsyning av strøm helt uten brudd. Endringer i klimaet kan gi problemer også i Oslo. Ekstremvær er den vanligste årsaken til at strømmen blir borte over lang tid. Da kan trær falle over strømledninger, sier Larsen.

Målet med krisespillet er å vise hvor avhengig samfunnet er av strøm, sier Bjørn Olav Knudsen ved Forsvarets forsknings-institutt. De har vært med og laget krisespillet.

– Vi har tenkt oss en like kald vinter som vi hadde i år. Og et kraftig snøvær med mye vind. Vi får flere slike vintre i framtiden, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå