Tema
Bilde 1 av 2

Nå kan du finne disse i skogen

Soppen kantarell blir av mange kalt skogens gull. Men det finnes både falsk og ekte kantarell. Kan du se forskjellen?

– For mange som leter etter sopp er det et mål å finne kantarell. Men mange plukker med seg den falske kantarellen. Den er gjerne tynnere i kjøttet og har en mer oransje farge, sier Kolbjørn Mohn Jenssen til Klar Tale. Han er ekspert på sopp.

– Den falske kantarellen er ikke en matsopp. Den skal derfor ikke spises, forteller Jenssen.

Han tror det blir en god soppsesong.

– Det er fortsatt litt tidlig. Men neste uke blir det bedre. Da har det kommet mer regn og det vil komme mer sopp, sier Jenssen.

Han forteller at han så langt har sett steinsopp og sorten kremler.

– Kremler er min favoritt. Soppene har en sprø konsistens og smak godt, sier Jenssen.

Han forteller at all sopp må varmes eller stekes godt før den spises.

– Du skal aldri spise rå sopp. Da kan du bli syk, sier soppeksperten.

Hvert år blir cirka 200 personer forgiftet av sopp i Norge. Men ingen har dødd av forgiftning på 25 år. Det skriver nettstedet Norsk Helseinformatikk.

Soppeksperten ber folk være forsiktige.

– Du må ikke spise sopp du er usikker på. Du kan spørre eksperter om hjelp. Du kan også bruke appen til Norges sopp- og nyttevekstforbund. Med appen kan du ta bilde av soppen du har funnet. Appen hjelper deg å finne ut om soppen kan spises, sier Jenssen.

Han forteller at spiss giftslørsopp er en av de giftigste soppene i Norge.

– Det er en middels stor sopp. Den har en rødbrun farge. Spiss giftslørsopp vokser sammen traktkantarell. Selv om den ikke ligner på kantarell, har mange plukket den med seg. Hvis du får en forgiftning av spiss giftslørsopp, kan nyrene ødelegges, forteller Jenssen.

Hvit fluesopp er en annen giftig sopp. Mange som plukker den tror det er soppen sjampinjong. Både Hvit fluesopp og sjampinjong har hvit farge. Men sjampinjong har en mørkere farge under toppen av soppen.

Jenssen forteller at endringer i klimaet påvirker soppsesongen.

– Nå kommer soppen senere på høsten. Klimaendringene har fortsatt liten påvirkning på soppen. Men den kan ha gjort at vi har fått flere typer av sopp i Norge. En av disse er Gullskjellsopp. Soppen sprer seg raskt i landet, forteller Jenssen.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå