Tema

Dette er øyene verden krangler om

Visste du at Japan og Russland er i «krig»? Øyer skaper bitre konflikter over hele verden.

Bilde 1 av 11

Kurilene 

Det er kaldt, fuktig og mye tåke på Kurilene. Øyene har vulkaner og rystes av jordskjelv. Omtrent 20.000 mennesker bor på øygruppa. De lever av fiske og fangst, men mange er fattige.

Kurilene er også en del av en konflikt. Japan og Russland delte en gang på øygruppa. Men russerne tok øyene etter 2. verdenskrig. Japan krever fire av øyene tilbake.

– De to landene har aldri signert en fredsavtale etter verdenskrigen. Kurilene er årsaken til dette, sier forsker Jørn Holm-Hansen til Klar Tale. Han er ekspert på russisk politikk og jobber ved universitetet OsloMet.

Øygruppa er verdifull, ifølge forskeren. Det finnes metaller, mye fisk og kanskje olje i området. Øyene ligger også på en viktig plass når det kommer til forsvar. Men striden handler om noe annet i tillegg.

– Lederne i Russland og Japan skal vise at de er sterke menn, sier forskeren.

Vladimir Putin er president i Russland. Shinzo Abe er statsminister i Japan. Statslederne møtte hverandre sist måned for å snakke om den bitre striden. Det løste ikke konflikten.

– Konflikten kommer til å fortsette, tror Holm-Hansen.

I Russland er folk imot å gi fra seg landområder. Japan ønsker trolig å holde russisk militære på lengre avstand fra landet, ifølge forskeren.

Taiwan

Øya Taiwan mener den er uavhengig. De har egen politikk, egen valuta og eget rettssystem.

Kina sier at Taiwan er en del av Kina. Kineserne krever at Taiwan blir gjenforent med dem.

– Vi kan ikke love at vi ikke bruker makt. Det sa president Xi Jinping i Kina nylig i en tale, skriver nyhetsbyrået NTB.

Folk i Taiwan nekter å gi fra seg friheten, svarer president Tsai Ing-wen.

– 23 millioner mennesker vil være frie. Det må Kina godta, sa Tsai.

Spratlyøyene

I Sør-Kinahavet ligger det mange øyer. Landene rundt er uenige om hvilke øyer som tilhører hvem. Det finnes både fisk, olje og gass i havet. Kina, Vietnam, Malaysia, Filippinene, Brunei, Indonesia og Taiwan krever sine deler av området, skriver kanalen NRK.

Folk har allerede blitt drept på grunn av konflikten. Krigsskip fra Kina og Vietnam støtte sammen i 1988. Det skjedde ved Spratlyøyene. Rundt 60 soldater fra Vietnam ble drept. To krigsskip endte på havbunnen. Disse øyene er en del av konflikten i Sør-Kinahavet.

Falklandsøyene

Sør i Atlanterhavet ligger Falklandsøyene. Trolig var det sjøfareren John Davis som gjorde øyene kjent i Europa. Det var på slutten av 1500-tallet. Argentina styrte øyene senere, men så kom Storbritannia. Britene har styrt øyene siden 1833. Dette har Argentina nektet å godta.

– Konflikten er uløst. Men det har vært rolig de siste årene. Det handler om hvem som styrer i Argentina. Akkurat nå er Argentina interessert i å drive handel med Europa. Da passer det dårlig å krangle om øyene, sier Tor Opsvik til Klar Tale. Han er ekspert på blant annet Argentina.

På 1980-tallet var det langt fra rolig. Argentineren Leopoldo Galtieri sendte soldater til øyene i 1982. Britiske styrker slo tilbake. Falklandskrigen varte bare i ti uker. Men den ble blodig. Nesten 650 argentinere ble drept. 255 briter ble også drept. Krigen gjorde den britiske statsministeren Margaret Thatcher mer populær hjemme.

Det kan ligge mye olje under havbunnen. Dagens president i Argentina har sagt at han vil forhandle om øyene. Han vil presse britene mindre enn Cristina Kirchner gjorde. Hun var president fram til 2015.

Kypros

Øya i er Middelhavet er delt i to. Den ene siden er tyrkisk, den andre siden er gresk. Bare Tyrkia mener at Nord-Kypros er en egen republikk. Resten av Kypros er med i Den europeiske union (EU). Flere meglere har forsøkt å skape fred mellom partene.

Krim

Krim er en halvøy i Svartehavet. Den var del av Sovjetunionen. En stor del av folk på Krim er russere. Russland tok derfor Krim fra Ukraina. Det skjedde i 2014. Landene har et vanskelig forhold. Flere land straffer Russland.

Qatar

Qatar bør være en øy. Det mener Saudi-Arabia. De vil grave en kanal slik at halvøya Qatar skilles fra dem. Saudi-Arabia og andre land beskylder Qatar for å støtte terrorister med penger.

Qatar er et lite land, men aktiv i politikken og samfunnet. Det har irritert nabolandene. Qatar har blant annet støttet ulike grupper i konfliktene i Syria, Libya og Jemen. Myndighetene har også støttet mediehuset Al Jazeera. De har dekket nyheter på en måte naboland misliker.

Andre kilder: NTB, Store norske leksikon, Wikipedia, Dagsavisen